Büszkén jelenthetjük, hogy a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2011-es indulása óta több mint 100 befektetést valósított meg – három kivétellel – legalább 60 millió Ft tranzakciós méretben. Az eredetileg a Széchenyi Tőkebefektetési Alapot menedzselő intézmény mára már 5 alap kezelését tudhatja magáénak, 14,2 milliárd forintnyi kihelyezett tőkét és összesen 34 exitet jegyezhet – az elmúlt évek alatt pedig a hazai kockázatitőke-piac egyik legaktívabb, illetve legnagyobb cégportfólióval rendelkező tőkebefektetőjévé vált. Hagyjuk, hogy ebben a posztban a tények és számok beszéljenek a sikerekről!

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap – a Széchenyi Tőkealap-kezelő által kezelt első alap – 2011-ben jött létre annak érdekében, hogy kisebbségi tulajdonostársként a növekedési potenciállal rendelkező hazai kis- és középvállalkozások számára kockázati tőkét nyújtson. A feltételek megteremtése után üzleti tevékenysége 2011 júniusában indult el, 2012 márciusában pedig megvalósította első befektetését. Az indulástól kezdve dinamikusan működött az alap, 2012 májusában már 5 befektetést tudott maga mögött – az ötödik tőkeinjekció pedig az alapkezelő kedvelt területén, a fémiparban tevékenykedő MATRO Gép, Szerszám, Elektro Kft. növekedését segítette, akik azóta a tervek szerinti időpontban sikeresen, 10 százalék feletti hozamszinten visszavásárolták az SZTA üzletrészét.

A tőkebefektetési volumen ugrásszerű növekedése 2013-tól indult meg, az ezt követő időszak hazai kockázatitőke-befektetéseinek jelentős hányada (hozzávetőlegesen egyharmada) az alapkezelő működéséhez köthető. 2013 májusában érte el az alapkezelő az 1 milliárd forint kihelyezett kockázati tőkét a nyugati téri BITE Bakery Cafét üzemeltető CROWN FOODS Kereskedelmi és Vendéglátó Kft.-be történő második ütemű befektetésével. Ezt követően 2014-ben került sor a tőkebefektetési alap addigi legnagyobb volumenű tőkekihelyezésére: a Budapest belvárosában működő, Európai viszonylatban is korszerű technológiákra támaszkodó Szent Gellért Svájci-Magyar Diagnosztikai Centrum Szolgáltató Zrt. összesen 275 millió forintot igényelt az SZTA-tól – ezzel is gazdagítva az egészségügyi portfólióját. Ugyanebben az időszakban egy hasonló volumenű tőkeinjekciót a logisztikai megoldásokat fejlesztő Stock & Go Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. növekedésére fordított az alapkezelő, 262 millió forint értékben.

A sikeres működést látva a kormány 2017 őszén úgy határozott, hogy az alap tőkéjét megemeli, a befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030 december közepéig meghosszabbítja. Ezzel egy időben pedig újabb két tőkealap kezelését adta az alapkezelő kezébe: az iparfejlesztési célokat tőkebefektetéseken keresztül támogató Irinyi II. Kockázati Tőkealapot, valamint a határon átívelő gazdasági kapcsolatok kiépítését segítő Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapot. Emellett idén májusban a hazai középvállalati szféra tőzsdére lépésének támogatását célzó Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alappal egészült ki működése.

Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap első két befektetése már 2018-ban megvalósult: egyrészt az LKW Blattfeder Zrt. spin off projektcégébe, az NFZ Federnwerk Kft. kutatási-fejlesztési projektjébe szállt be az alap, másfelől pedig a Green Fox Academy Kft.-t, az informatikai átképzésekre szakosodott vállalkozást segíti oktatási portfóliójának bővítésében. A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap első befektetése pedig egyben az alapkezelő eddigi legnagyobb méretű tőkekihelyezése is: az Euro Dori Transport HU Kft. fuvarszervezéssel foglalkozó vállalat két éven belül a 100 legnagyobb magyar fuvarozó társaság közé kíván kerülni, három éven belül pedig az árbevételt 3-4 milliárd forintra kívánja növelni – céljaik eléréséhez 350 millió forinttal járult hozzá az alapkezelő.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

2018 augusztusa végén, nyílt közbeszerzési eljárás keretében, a Magyar Fejlesztési Bank tenderén az alapkezelő elnyerte az Irinyi I. Kockázati Tőkealap kezelésének jogát is, amely közel 8 milliárd forintos kerettel a konvergenciarégiók vállalkozásait hivatott támogatni. Az alap engedélyeztetése december elején lezárult, az első befektetést pedig a repülőtéri tűzoltóképzéssel foglalkozó DETKA Oktató Kft. kapta. Az újabb tőkeforrások mellett az SZTA a sikeres kilépésekből visszaforgó összegeket is folyamatosan újra befektetheti további ígéretes, növekedni képes hazai cégekbe.

Az SZTAK cégportfólióját rendkívül sokrétű kkv-réteg alkotja az újonnan alapított szoftverfejlesztő projektcégtől az évtizedes múlttal rendelkező beszállítói vállalatokig, a legfontosabb általános közös pont a hosszú távú növekedési potenciál. A befektetéseink legnagyobb része az indulástól kezdve működő Széchenyi Tőkebefektetési Alaphoz köthető, amely már indulásától kezdve meghatározta, hogy milyen területekre kívánja fókuszálni tevékenységét, ezek pedig egészségügy és biotechnológia, a környezetipar, az IT, valamint a fém- és gépipar. A fém- és gépipar ennek következtében az alapkezelő portfóliójában különösen nagy súllyal szerepel, 2015 közepére már a 20. fémipari cégbe fektetett, nevezetesen az akkor induló Gémtech Fitting Kft.-be. A vállalat acélszerkezetekkel és anyamozgató technológiákkal foglalkozik, és szoros együttműködésben dolgozik együtt a Tiszántúl egyik meghatározó és sikeres fémmegmunkáló társaságával, a Gémtech Kft.-vel, amely korábban, a sikeres exitig szintén az SZTA portfóliócégei közé tartozott. A tudatos építkezésünk eredményeképpen a portfólió fémes cégcsoportja az ország szinte teljes felületét lefedi, így akár szinergikus együttműködések is kialakíthatóak, amelyek az egyes cégek terjeszkedését és költséghatékony tranzakcióit segítik elő.

Az alapkezelő jelen van a biotechnológia és az egészségügy területén is, 2015 őszére 16 tagúra bővítette egészségügyi/biotechnológiai portfólióját, ami már akkor is egyedülállónak számított a magyar tőkepiacon. A 180 millió kockázati tőkét igénylő OrthoSera Dental Kft. fő tevékenysége a piacon egyedülálló csontszövet termék, a BoneAlbumin közép- és kelet-európai elterjesztése, osztrák-magyar tulajdonosi körrel és német üzleti angyallal. Ezt követően pedig 2016 végére már több mint 2,5 millió forint kihelyezett tőke volt az egészségügyi vállalatokban.

Az alapkezelő sorban 20., divatiparban pedig első befektetési szerződését a Vágó Réka divattervező által alapított Pinka 2003 Kft.-vel kötötte meg. Az SZTA a társaság növekedését több ütemben, összesen közel 95 millió forint értékű kockázati tőkével támogatja, ennek köszönhetően pedig REKAVAGO ma is fontos katalizátora a divatipari társaságok együttműködésének, de az ÁERON divatmárka kiugró sikereihez is hozzájárulhatott az alap 2014-től kezdve, szintén intézményi és üzleti angyal privát társbefektetővel.

Ami pedig a környezetvédelmi ipart illeti, az első területet érintő befektetést az INWACOO Kft.-ben hajtotta végre az alapkezelő. A vállalkozás elsősorban szennyvíztisztító telepek tervezésével, építésével, vízellátó és tisztító létesítmények rekonstrukciójával és fejlesztésével foglalkozik, az SZTA több ütemben összesen 210 millió tőkét helyezett ki a cégbe. De mintegy 240 millió forintos tőkeinjekciót kapott a Biopolus Technológiák Zrt. is 2015-ben, amely egyedülálló, integrált városi víz-, energia- és anyag-visszaforgató rendszerek, ún. „élőgyárak” fejlesztésével foglalkozik. A cég legújabb bio-szennyvíztisztítója nemrég Hollandiában kezdte meg működését – hazai termékkel új technológiai innovációval olyan piacon jelent meg, ahova külföldről különösen nehéz betörni.