OrvoscentrumIdén sokat hallunk az egészségügyi ellátási rendszer szükségszerű átalakításával járó kihívásokról. Egész Európára jellemző, hogy az egyre technológiaigényesebb, költségesebb gyógyítással a járulékokból fenntartott rendszerek már nem képesek lépést tartani, miközben az emberek igénye az egyre fejlettebb ellátásra folyamatosan nő. A sürgősségi ellátás érdekében mindenhol szűkülnek a források a prevenciós programok büdzséjétől kezdve a táppénzfolyósításig – és ez nálunk sincs másképp. Nem tudni, mi lesz az állami egészségbiztosítási rendszer jövője, így természetes módon nő a kereslet a mindenre kiterjedő, testre szabott privát egészségügyi ellátás iránt. A magánszolgáltatásokhoz korábban csak apró, elszigetelt, erősen specializálódott szakorvosi rendelők révén lehetett hozzájutni, de ez a jövőben változni fog. Ezért úgy gondoljuk, hogy a pozitív, jól működő hazai példák ezen a területen különösen érdemesek a megerősítésre és támogatásra.

Szeged belvárosának szívében működik az az orvoscentrum, amely elismert szakemberekkel, a legkorszerűbb felszereléssel és a betegellátás teljes spektrumát lefedve néhány év alatt a dél-alföldi régió vezető magán-egészségügyi szolgáltatójává vált. Mindezt elhelyezkedése és egyedisége mellett annak is köszönheti, hogy mind az egyéni betegek, mind pedig az intézményes betegirányítók – biztosítók, egészségpénztárak – örömmel fogadták a kulturált, minőségi, személyre szabott szolgáltatást nyújtó Szent Gellért Orvoscentrumot. A klinika ma működésének ötödik évében jár, amikor a kereslet növekedése és a piaci folyamatok további bővülést tesznek lehetővé, illetve szükségessé – erre a kihívásra a tőkebevonás lett a válasz.

A Szent Gellért 2008 óta működik; 2011-ig járóbeteg-ellátási, fogászati és plasztikai sebészeti tevékenységre koncentrált. A betegszám növekedésének és az igényeknek megfelelően a szakmacsoportok folyamatosan bővültek; mára az Orvoscentrum több mint 15 különböző szakterületen kínál magas minőségű szakrendelést a prevenciótól az utókezelésig. Az intézmény a hasonló intézmények közül kiemelkedve olyan komplex diagnosztikai módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amely ma még Európában is csak a kiemelt intézményekben elérhetők – például, a privát egészségügyi szolgáltatók között egyedülálló módon az MRI vizsgálatokat saját csúcstechnológiás, nyitott MRI készülékkel végzi.

A klinika páciensi köre változatos és nyitott: ezt többek között az is mutatja, hogy mind a célzott kampányai révén, mind az „organikus módon” elért, utcáról betérő betegeket szívesen fogadja; emellett mindazok ellátására készen áll, akik egy meghatározott szakorvoshoz fordulnak ajánlásra vagy az interneten szerzett információk alapján, itthonról és külföldről. Az intézményesített betegellátás a belföldi és külföldi magánbiztosítókkal és más gazdasági társaságokkal kötött szerződések alapján működik.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Mindez egyértelműen rendkívüli felkészültséget, rugalmasságot és elkötelezettséget kíván, cserébe azonban igen komoly piaci potenciált rejt. A Széchenyi Tőkealap ehhez 55 millió forint összegű ázsiós tőkeemeléssel, valamint 55 millió forint tagi kölcsönnel járult hozzá, melynek eredményeképpen a tervek szerint 2017 végéig a Szent Gellért Orvoscentrum kisebbségi tulajdonosa lesz. Az SZTA révén bevont tőke esélyt teremt a szakrendelési paletta szélesítésére, az ellátott páciensek számának növelésére, komplex betegirányítási és nyomon követési informatikai rendszer működtetésére, illetve további szakorvosok hazai foglalkoztatására, azaz az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelő, fenntartható bővülésre, melynek modellje az egészségügy területén akár országszerte követendő példává is válhat.