egészségügy tőkebefektetés, SZTAAz SZTA legújabb befektetésével a hetedik, egészségügyi területen tevékenykedő vállalat csatlakozott az Alap cégportfoliójához. A VMD Kórházi Technológiai Zrt. a hazai kórháztechnológiai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált az elmúlt években. Mind Magyarországon, mind a külföldi piacokon erőteljes növekedésbe kezdett, ahhoz pedig, hogy anyagiak terén is tartani tudják az iramot, úgy döntöttek, kockázati tőkét vonnak be. A cég vezetői a befektetéstől azt várják, hogy segítségével hosszú távon meg tudják őrizni vezető szerepüket, és teljes körűen ki tudják elégíteni a keresleti igényeket.

Mivel foglalkozik a cég?

Legfőbb tevékenysége az orvosi eszközgyártás és gyógyászati termékek kiskereskedelme, de tevékenységi köre folyamatosan bővül, és egyre meghatározóbbá válik az innováció. Foglalkozik intelligens energetikai rendszerek és betegellátási informatikai rendszerek kiépítésével és üzemeltetésével, márkafüggetlen szaktanácsadással és emelt szintű betegellátás kialakításával és üzemeltetésével. Új üzletágukhoz tartozik egy saját fejlesztésű betegápoló ágycsalád, de további saját tervezésű termékek fejlesztése is folyamatban van, például multifunkciós hidraulikus, illetve intelligens intenzív kórházi ágy, emellett műtő lámpa, statív és műtőasztal.

Milyen szerepe van a cégnek az egészségügyi piacon?

Az elmúlt években a VMD több mint 100 magyar kórházban helyezett üzembe orvosi gázrendszereket, nővérhívó rendszereket, ágylámpa sávokat, valamint folyamatosan szállít orvosi berendezéseket különböző hazai egészségügyi intézmények számára. A vállalakozás az egészségügyi intézmények számára komplex eszközparkot és IT támogatott megoldásokat kínál a műtőfejlesztések, aneszteziológiai és intenzív osztályok, a radiológiai és egyéb diagnosztikus központok, vagy az onkológia területén. Kórházfejlesztési tevékenységéhez teljes körű projektmenedzsment szolgáltatást is biztosít, ezáltal erőteljesen tudott növekedni a hazai és a nemzetközi piacon is. A VMD által kínált új generációs, IT támogatott megoldások az egészségügyi személyzet szaktudásának fejlesztéséhez, valamint a kórházak gazdaságos működési feltételeinek megteremtéséhez is hozzájárulnak.

Milyen konstrukcióban fektetett be az SZTA?

Az SZTA befektetése két lépcsőben valósul meg. Az első ütemben az Alap 105 millió forintot biztosított a cég tervezett fejlesztéseihez, a második ütemben pedig ugyanekkora összeggel járul majd hozzá a növekedéshez. A Széchenyi Tőkealap mellett külső, privát befektetésre is sor kerül, további 40 millió forint tőkeemeléssel. Az Alap azért döntött a befektetés mellett, mert a társaság innovációs képessége, a hazai piacon egyedülálló pozíciója és régióbeli sikerei miatt további bővülésre és foglalkoztatás bővítési potenciálra látott lehetőséget, emellett pedig a kórházi technológiák fejlesztése a magyar egészségügyi ellátás minőségét és betegek életminőségének javítását is támogatni tudja.

Mire költi a cég a befektetett összeget?

A cég az igényelt forrást a cégműködéshez szükséges üzletágak fenntartható pályára állításának finanszírozására kívánja fordítani, amelyhez a mintaeszközök beszerzése, gyártása, fejlesztése és integrátori tevékenység kialakítása, illetve az emberi erőforrás fejlesztése és a jelenlegi munkaerő-állományhoz kapcsolódó bérfejlesztés tartozik.