axs_motionsystemManapság egyre gyakoribb, hogy a nagyszabású filmekben motion capture technológiával rögzítik egy-egy színész mozgását vagy mimikáját, amelyet később egy animált karakter életre keltéséhez használnak fel. A szórakoztatóiparban igen látványosan felhasznált technológia azonban más területeken is rendkívül jól kihasználható. Ezt a piaci rést használja ki a győri AXS Motionsystem saját fejlesztésű szenzorruhája, amely elsősorban ipari környezetben játszik jelentős szerepet, a munkahelyek ergonómiai szempontok szerinti kialakításában.

A cég által fejlesztett AXS Ergonómiai Kiértékelő Rendszer képes digitalizálni és ergonómiai szempontból elemezni az emberi mozgást. Az elsősorban ipari környezetben, például gyártósorokon alkalmazható szenzorruha, illetve a hozzá tartozó elemző rendszer jelenleg egyedülálló a piacon, sőt az integrált ergonómiai kiértékelő rendszerek területén a cégnek jelenleg nincsenek versenytársai, így lényegében ő hozhatja létre a piacot. Ennek köszönhetően számos lehetőség áll előtte terméke értékesítésében, a továbblépéshez ezért is fordult a Széchenyi Tőkealaphoz finanszírozási forrásért. Az Alap 60 millió forint tőkét fektet az AXS Motionsystembe, amelyet a cég a termék továbbfejlesztésére, beruházásokra és anyagbeszerzésre költi. Emellett a tőkebefektetés közvetlenül öt fő számára teremt új munkahelyet.

A technológia különlegessége

Az öt éves fejlesztés eredményeként létrehozott AXS Rendszer egyedülálló módon, a termelési folyamat zavarása nélkül képes üzemi és ipari körülmények között a munkafolyamat során kifejtett erőhatásokra, környezeti hatásokra és életfunkciókra vonatkozó pontos ergonómiai méréseket végezni. A szenzorruha által rögzített adatokat az AXS szoftverével kiértékelik, és lényegében azonnal meghatározhatóvá válik, hogy az adott munkahely mennyire felel meg a nemzetközi ergonómiai sztenderdeknek.

A piacon jelenleg elsősorban a filmgyártás, a sport-fitnesz és az orvosi távfelügyelet területein használt szenzoros felszerelések elérhetők, ezek azonban általában egy adott területre fókuszálnak, az AXS Rendszer azonban képes a teljes csontozatról egy időben valós adatokat szolgáltatni. Ugyanakkor a magyar fejlesztés jelentős előnye, hogy kül- és beltéren, mágneses környezetben és bármekkora méretű területen használható. A rendszer megengedi, hogy akár több száz felvétel is készüljön egy időben, az adatok kiértékelését pedig az átlagos idő tizedére is képes lecsökkenteni. Arról nem is beszélve, hogy egy szakértő kezében 100 százalékos a pontossága.

A fejlesztés az AUDI és a Széchenyi István Egyetem szakembereivel közösen történik. Az autógyár közreműködésének köszönhetően a termék elsősorban az autóipari szegmens szereplői számára készül, de minden olyan cég potenciális vevőnek számít, amely élő munkaerővel, gyártósoron állítja elő termékeit. A vállalat jelenlegi szolgáltatása minden saját ergonómussal nem rendelkező gyárat és üzemet ki tud szolgálni, de a fejlesztés alatt álló dobozos terméke a nagyobb gyárak ergonómusai számára is kiváló eszköz lehet a jövőben.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]