Pannon ToolsRemek időszak áll a Széchenyi Tőkealap mögött. Megünnepelhette alapításának harmadik évfordulóját, befektetéseinek értéke átlépte a hat és félmilliárd forintot, megtörtént az első sikeres exit, és őszre meglett az ötvenedik befektetés is, egy több mint húsz éve működő, a gépipari piacon jól ismert győri vállalat „személyében”.

Az elsősorban a hagyományos ágazatokban érdekelt SZTA immáron 50 tagot számláló cégportfóliójában több fém-, illetve gépipari tevékenységgel foglalkozó céget tudhat. Ezekről a befektetésekről az idő folyamán sorra beszámoltunk a blogon, így olvasóink már többet megtudhattak az Innova-Metálról, a Gémtechről, az Euro Unior Kft.-ről, a Matro Kft.-ről vagy a nemrég pályázati forráshoz jutó Gróf Kft.-ről. Az alábbiakban pedig a Pannon Toolst mutatjuk be.

Mivel foglalkozik a cég?

A több mint húsz éve alapított Pannon Tools, ahogy a nevében is szerepel, ipari gyártószerszámok készítésével kezdett el foglalkozni, azonban eszközei és újonnan adódott lehetőségei kihasználásával a lemezalkatrész-gyártásba is belevágott, és 2005-től ez a szektor jelenti a fő profilt. Ma Magyarországon a Pannon Tools az egyetlen olyan vállalat, ahol egy helyen összpontosul a szerszámkészítés és a hidegsajtolás. A társaság számos nagyvállalat beszállítója az autóipari, épületgépészeti szektorban, többek között az Alpine, a Suzuki, a Toyo Seat Kft, a Wolfcraft GmbH., a Makita, az Emika Zrt., RÁBA Járműipari Alkatrészgyártó Kft cégeket tudhatja megrendelői között.

Milyen kilátásai vannak a piacon?

Bár a sajtolási és a szerszámgyártási terület kiegészíti egymást, és szorosan kapcsolódik egymáshoz, a cégnek két piacon kell helytállnia. A 250 és 600 tonna közötti nyomóerővel gyártott alkatrészekre hazánkban jelentős számú megrendelési igény van, az ebben a piaci szegmensben termelő vállalkozásokból mégis kínálati hiány mutatkozik. Épp ezt a rést tudja betölteni a Pannon Tools. A társaság ugyanis termelését szigorú minőség-ellenőrzés mellett jó ár/érték arányú teljesítménnyel képes ellátni.

A cég már alapítása óta foglalkozik különböző szerszámok készítésével, így nagy tapasztalattal rendelkezik e téren, aminek köszönhetően minden lehetséges szerszámkonstrukció legyártására képes, éves szinten csaknem félszáz szerszámot gyárt. A Pannon Tools minőségi szerszámainak és alkatrészeinek köszönhetően sikerült nagyobb megrendelői kört kialakítania, amelyet folyamatosan bővít. Mivel a sajtoláshoz szükséges szerszámok gyártását, karbantartását és élő próbáját egyedülálló módon helyben képes elvégezni, a gyártási folyamatot nagymértékben gyorsítani tudja. Annak köszönhetően, hogy a válság Európa többi országánál kisebb mértékben hatott a hazai gépiparra, a magyar szerszámgyártó kis- és középvállalkozások 2010-től erős kereslettel találkozhattak a piacon.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Milyen konstrukcióban fektetett be az SZTA?

A társaság a növekedéshez 220 millió forint összegű finanszírozást igényelt, amelyhez a Széchenyi Tőkealap 150 millió forint tőkét biztosított. További 30 millió forintot társbefektetői, 40 millió forintot pedig magánbefektetői forrásból vont be a cég.

Hogyan tervezi felhasználni a cég a befektetett tőkét?

A cég az összeget három külön területen kívánja felhasználni. Egyrészt finanszírozni kívánja tartós forgóeszközeit, hogy az elhúzódó projektek eszközei és az anyagos gyártást igénylő termelés alapanyagai, készletei biztosítva legyenek. Másrészt egy kisebb bővítő ipari beruházást kíván végrehajtani, amelynek köszönhetően két gyártócsarnoka között egy 500 m2-es raktárépület szolgálja majd az új projektek gyártóeszközeinek, a meglévő projektek szerszámainak, az alapanyagok, illetve a kész termékek tárolását. Harmadrészt pedig egy vibrációs koptatógép, illetve több kisebb eszköz beszerzését is tervezik. A tőkebefektetésnek köszönhetően a vállalkozás jelenleg közel 100 fős munkaerő-kapacitása további 50 százalékkal bővülhet.