2016-08-05-bridge_budapest_logoBár Budapest Európa feltörekvő startup központjainak egyikévé nőtte ki magát az elmúlt években, az egyetemista és frissdiplomás fiatalok között mégis viszonylag kevesen vannak, akik bátran vágnának bele egy vállalkozás elindításába. A Bridge Budapest ösztöndíjprogramja idén ismét lehetőséget biztosít az ifjú titánoknak, hogy belekóstolhassanak a startupok világába, hogy később akár ők lehessenek a következő sikernemzedék tagjai.

Az iskolapadot hátrahagyva a fiatalok még nem érzik magukat késznek saját cég alapítására, a vállalkozói kedvet jelenleg túl sok hátráltató tényező gátolja. Ezt a problémát szeretné áthidalni a Bridge Budapest ösztöndíjprogramja, amely a már sikeres, sőt világhírű magyar startup cégek segítségével támogatja az egyetemistákat és a frissdiplomásokat.

Korábbi bejegyzésünkben már beszámoltunk arról, hogy bár a fiatalokból nem hiányzik a vállalkozói kedv, mégsem mernek lépni, így a magyar kis- és középvállalkozások szektorában inkább az idősebb és tapasztaltabb cégalapítók vannak többségben.

Mi állhat a jelenség háttérben? A Bridge Budapest felmérése rámutat, hogy a 20-35 évesek körében kevésbé jellemző a vállalkozás. Azonban míg tavaly ezt a megkérdezettek elsősorban a biztonságvággyal és a kockázatkerüléssel magyarázták, addig idén csökkent a kockázatkerülők száma, és majdnem minden ötödik válaszadó a felkészületlenséget és a magabiztosság hiányát hozta fel indokul. A fiatalok ugyanis az egyetemet befejezve gyakran szembesülnek azzal, hogy nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal, az elméleti tudás pedig nehezen ültethető át a gyakorlatba.

A Bridge Budapest célja, hogy a programjában résztvevők bepillantást nyerhessenek legígéretesebb jövő előtt álló startupok mindennapi életébe, sőt aktívan részt vegyenek a munkában, üzleti jelentőségű feladatokat ellátva. Az idei programban az alábbi vállalkozások vesznek részt: Brewie, Konetik, SpringTab, BOOKR Kids, Be-novative, tryfruit IT Academy, Kemialytics, PublishDrive, Mosaik, Antavo. Ezek azok a cégek, amelyek várják azt a tíz ösztöndíjast, aki állást kap majd náluk és havi nettó 120 ezer forintos fizetés mellett kapcsolódhat be a munkába.

Bár a visszajelzések alapján a pénz fontos tényező a fiatalok számára, ennél már sokkal értékesebb a szakmai tapasztalat, a tudás, amelyet egy ilyen lehetőség során megszerezhetnek. Sőt, a későbbiek folyamán is az alkotási folyamat és a kreativitás válik a startupok mozgatórugójává, nem pedig az azonnali profitszerzés. Ezt erősítette meg a Népszabadság Online-nak adott interjújában Fehér Gyula, a Ustream és a Bridge Budapest társalapítója: „A sok pénz már rég nem elég motiváció, az alkotás sokkal inkább. Egy startup cég kifutása különben tíz év körül van, s az elején inkább szól a dolog a hitről és a sok munkáról, mint a pénzesőről”.

A program sikerét mutatja, hogy az idei a negyedik alkalom, amikor feltörekvő vállalkozások és tehetséges fiatalok működnek majd együtt. A cél, hogy a közösen eltöltött idő alatt a fiatalok a cég növekedését is támogató feladatokat lássanak el, miközben a jövőben is hasznukra váló önbizalmat és inspirációt gyűjtenek. Így később közülük kerülhetnek majd ki a startup-alapítók újabb sikeres generációja.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]