A Széchenyi Tőkebefektetési Alap egy újabb befektetést zárt pénzügyileg eredményesen: a 2015-ben végrehajtott befektetés óta a bonyhádi székhelyű, bőrbevonatú autóalkatrészek gyártásával foglalkozó Schaefer-Oesterle vállalkozás jelentősen erősíthetett pozícióján az autóipari beszállítói piacon. A vállalat a befektetési időszak alatt közel 1 milliárd forintértékben hajtott végre fejlesztéseket, foglalkoztatottsági létszámát pedig megduplázta.

A negyven éve alapított Schaefer-Oesterle csoport autóipari alkatrészek bőrrel való bevonására specializálódott, prémiumkategóriás német autómárkák számára biztosít jellemzően kisszériás manufakturális termékeket – kalaptartókat, konzolokat, karokat, belső ajtóburkolatokat. A vállalat mára meghatározó piaci szereplővé nőtte ki magát, vásárlói közé tartozik például az Audi, a BMW, a Lamborghini, a Porsche, a Rolls-Royce vagy a Bentley, illetve az ő elsőszámú beszállítóik is. A németországi anyacég leányvállalataként, a Schaefer-Oesterle Hungary Gépjárműjavító Kft. 2005 óta Bonyhádon gyárt belsőtér komponenseket.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2015-ben 223 millió forint összegű kockázati tőkét fektetett a vállalatba, amely ezzel egy időben 96 millió forint értékű privát tőkét is bevont. A tőkebevonás mellett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a cég pályázati támogatással, összesen közel 1 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket: a vállalat új telephelyre tudott költözni, és a Bonyhádi Ipari Parkban folytatta működését, illetve további 1000 m2-rel bővítette gyártócsarnokát. 8 nagy értékű berendezést is üzembe helyezett a cég, jelentősen növelve ezzel termelési kapacitásukat.

A kapacitásbővítésnek köszönhetően számos új munkahelyet is sikerült létrehozni, 2015 óta a foglalkoztatottsági létszám az exit időpontjáig közel a duplájára növekedett, jelenleg 370 főt számlálva, így a Schaefer-Oesterle jelentős, modern gépparkkal rendelkező foglalkoztató a bonyhádi térségben A már meglévő és új munkahelyek hosszú távú megtartása a jövőben is kiemelt célnak számít.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A befektetési időszak alatt tulajdonosváltásra is sor került: a német anyacéget nemrég egy francia autóipari beszállító vásárolta fel, amely ezáltal a bőrbevonatú alkatrészgyártással az eddigi műanyaggyártó üzletágát egészítette ki. A közel 5000 főt foglalkoztató vállalatcsoport tagjaként az exit után a Schaefer-Oesterle számára a német prémium kategórián túl egyéb területek is potenciált rejthetnek magukban – elsőként a termék kapcsán vannak tervben technológiai fejlesztések.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap mögött ezzel az exittel egy újabb sikeres befektetés áll, amely pályázati forrással kiegészülve elősegítette a vállalat pozíciójának erősítését az autóipari beszállítói piacon. Az Alap célja, hogy kisebbségi tulajdonostársként kockázati tőkét biztosítson növekedési potenciállal rendelkező kis-és középvállalkozások számára. A tőkeinjekció mellett stratégiai szintű tanácsadással is igyekszik segíteni a portfóliócégek növekedését, termékfejlesztését, munkahelyteremtési céljait, valamint strukturális átalakulását, növelve ezzel a hazai kis-és középvállalkozások versenyképességét.