A legtöbb kockázati tőkebefektető egyetért abban, hogy a befektetésekről szóló döntés esetén az egyik legfontosabb tényező a csapat. Egy kiváló csapat egy középszerű üzletet sikerre tud vinni, míg egy jó ötlettel rendelkező gyenge csapat szinte egyenlő a bukással. De milyen tényezők határozzák meg egy csapat sikerességét? A kreativitás, a problémamegoldás és szakértelem mellett a csapat missziója is befolyásolja a sikerességet, illetve az, hogy mennyire elkötelezettek abban, hogy a lehető leggyorsabban növekedjenek. Ezen tényezők mentén a Forbes.com négy kategóriát határozott meg, nézzük, melyik az, amely a legnagyobb eséllyel eredményezhet sikert!

Elsőként érdemes tisztázni, miért is fontos, hogy a csapatban meglegyen a küldetéstudat: a vállalkozás menedzselése kapcsán sok mindent lehet tervezni, de 100 százalékosan semmi sem fog a terv szerint haladni. Ezzel tisztában kell lennie a csapatnak, és az adott szituációnak megfelelően kell alkalmazkodni, problémát megoldani, és észrevenni a felmerülő új lehetőségeket.

Egy startup esetében az induló folyamatokat a küldetéstudaton kívül a „sürgősség” érzése is viszi előre. Egy kezdő vállalkozás esetében a lelkes csapattagok építeni, fejleszteni, tesztelni akarnak minél előbb, a piacon ugyanis korlátozott lehetőségek vannak, és a lehető leghamarabb kívánnak jó pozíciót elérni a versenytársakkal szemben. Reid Hoffman, a LinkedIn egyik alapítótagja ennek kapcsán egyszer azt mondta: „Ha nem vagy elégedetlen a terméked első verziójával, túl későn szállítottad.” Itt természetesen nem arról van szó, hogy az átgondolatlan ötletek minél gyorsabb megvalósítása az ideális, hanem sokkal inkább arról, hogy hiába a hosszú tervezés, tesztelés, az első termék valószínűleg soha nem lesz tökéletes.

Arra a kérdésre, hogy mi a különbség az innovatív áttöréseket kivitelező és a lassan, nehézkesen fejlődő csapatok között, a Forbes.com a „sürgősség” és a „képesség” dimenzióit fogalmazta meg válaszként. Ezen tényezőket vizsgálva az alábbi négy csapattípust lehet megkülönböztetni:

  1. A potenciális innováció és siker szempontjából a legkevésbé ideális helyzet, ha a csapatra nem nehezedik semmiféle nyomás, azaz nincs a rövidtávú fókuszban az azonnali megoldást követelő feladatok elvégzése, emellett pedig egy kevésbé kreatív csapatról van szó. A vállalkozás induló szakaszában elengedhetetlen az elhivatott proaktivitás, valamint a váratlan, sokszor ismeretlen új felmerülő problémák megoldásához szükséges egy nagy adag kreativitás is. Ezek hiányában nem valószínű, hogy nagy növekedési pályát fog befutni a vállalkozás.
  2. A második kategória az előzőnél kedvezőbb, itt ugyanis már megvan a késztetés, a tenni akarás, akár pontos határidőkkel kiegészülve. A csapat azonban nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel, kreativitással és problémamegoldó gondolkodással, tehát nem fogja tudni megoldani a fennálló problémát. Az ilyen felépítésű csapatok esetében gyakori, hogy a kemény munka ellenére nem haladnak a kívánt mértékben előre.
  3. Fordított felállás esetén adott egy rendkívül kreatív, ötletekkel teli csapat, a határidők nélküli feladatok között azonban nem látják az egyes projektek, részprojektek végét, ezért gyakorlatilag valódi, meghatározott célok nélkül tevékenykednek.
  4. Egy olyan csapat esetén beszélhetünk a legnagyobb potenciális fejlődésről, növekedésről, amely kellő kreativitással rendelkezik, valamint bizonyos szintű nyomás alatt áll. Annak ellenére, hogy sokszor limitált idő és erőforrások állnak rendelkezésre, vagy elsőre lehetetlennek tűnő határidőkkel találkoznak, a kreativitásnak köszönhetően képesek megoldást találni a problémára.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az utolsó kombináció tehát, amely a startupok sokszor irigyelt növekedésének hátterében áll. Érdemes a két tényezőt fejben tartani és törekedni arra, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben mind a kettő megtalálható legyen a csapatban. A belső határidők, célok meghatározása nagy segítség lehet a sürgető érzés kialakításában, amely hatékony, produktív és proaktív munkafolyamatokat eredményez. Minden startup szembesül kihívásokkal és problémákkal, ezt nem lehet, és nem is kell elkerülni. A problémák megoldása és a kihívások leküzdése érdekében a cél a valódi problémák megismerése és átlátása, majd kreatív megoldások meghatározása.

A Széchenyi Tőkealap-kezelőnél az elmúlt években a fenti csapatok mindegyikével találkoztunk, noha első látásra ez nem volt nyilvánvaló. Volt olyan csapat, amely a tőkebefektetés hatására kényelmesedett el, volt, ahol a kezdeti lelkesedés az első piaci kudarcok után csökkentek exponenciálisan. Csendestársi befektetőként ezeket a helyzeteket nehéz időben észrevenni, ugyanakkor a befektetés sikere érdekében az első intő jeleknél szükséges a problémával foglalkozni.