Igazán tartalmas évet tudhat maga mögött a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt., ezért az év végéhez közeledve csokorba gyűjtöttük 2018 legfontosabb, legizgalmasabb blogbejegyzéseit. A korábbi évekhez hasonlóan – a blog fennállásának hatodik évében is – igyekeztünk biztosítani olvasóink számára a kockázati tőkével kapcsolatos aktuális híreket, trendeket, szakmai cikkekben körüljárni a startupokat és kkv-kat érintő kérdéseket, beszámolni eseményekről, valamint az Alapkezelő és az alapok legfontosabb híreiről. Az alábbiakban következzenek a 2018-as évet összegző bejegyzések!

Elsőként az ez év egyik népszerű áttekintő bejegyzésére hívnánk fel a figyelmet, amelyben ismertettük 4 tőkealap (Széchenyi Tőkebefektetési Alap, Irinyi II. Kockázati Tőkealap, Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap) illeszkedését a hazai kockázatitőke-piacba, valamint hogy milyen esetekben érdemes hozzánk fordulni. Az alapokról adott információk mellett igyekszünk bemutatni befektetői filozófiánkat is: a csendestársi működési forma jellemzőiről, előnyeiről ebben a bejegyzésben írtunk, a befektetők döntési jogainak pedig két bejegyzést is szenteltünk, ezek itt és itt olvashatók.

Növekedési pályán a Széchenyi Tőkebefektetési Alap portfóliócégei

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap már 2011 óta segíti a hagyományos iparágakban tevékenykedő, ugyanakkor komoly növekedési potenciállal rendelkező kkv-k növekedését. Idén is több látványos siker jelezte, hogy a tőkeinjekciók valóban hozzájárultak a támogatott vállalatok hosszútávú növekedéséhez.

Hollandiában állt szolgálatba a Biopolus új bio-szennyvíztisztítója

A hat éve alapított Biopolus 2016-ban mutatkozott be innovatív technológiájával a Budapesti Víz Világtalálkozón. A vállalat 2015-ben kapott mintegy 240 millió forint tőkeinjekciót a Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól, most pedig az ilburghoz közeli koningshoeveni trappista apátság területén helyeztek üzembe új fejlesztésüket, aminek köszönhetően a Biopolus immáron több tízezer ember szennyvizét is képes megtisztítani a területen különleges megoldásával. A vállalat ezzel hazai termékkel, új technológiai innovációval olyan piacon jelent meg, ahova külföldről különösen nehéz betörni.

Új dízelmotor az Audinál – az AXS-sel tervezék az okos gyártósort

Portfóliócégünk, az AXS Motionsystem Kft. mozdulatelemző rendszerének, „szenzorruhájának” segítségével alakították ki a győri Audi új, az ergonómiai szempontokat maximálisan figyelembe vevő, 6000 négyzetméteres gyártósorát. A győri vállalkozásba 2015-ben fektetett 100 millió forintot a Széchenyi Tőkebefektetési Alap. Következő „nagy dobásuk” a Virtuális Kiértékelő és Betanító Rendszer lesz, amelynek segítségével a még csak a „rajzasztalon”, 3D-s modellként létező gyártósort virtuális térben valós dolgozóval lehet tesztelni és optimalizálni, majd a munkafolyamatokat a dolgozóknak betanítani.

A Cerbona befektetett az AbsoRice-ba

A magyar müzlióriás, a Cerbona befektetett portfóliócégünkbe, a mindenmentes fehérjeporokat és -szeleteket gyártó Absorice-ba. Így szeptembertől már az Absobar nevű cukormentes fehérjeszeleteket is meg lehet találni a polcokon a Cerbona-termékek mellett. A vállalkozás 2012-ben kezdett növényi fehérje alapú táplálékkiegészítőket fejleszteni és forgalmazni, és a kétéves működés után 2014-ben a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 32 millió forint tőkét fektetett a vállalkozásba, amely segítségével sikerült szignifikáns növekedést elérni meglehetősen rövid idő alatt.

Új befektetések az SZTA-nál

Deszkaroller, okos állatorvosi rendelő és videómegosztó

A Széchenyi Tőkebefektetési alap 2018-ban is több új innovatív ötlet támogatását kezdte meg, miután a sikeres kilépésekből visszaforgó összegeket újra befektetheti ígéretes, növekedni képes hazai cégekbe. Idén szeptemberben a Boardy deszkaroller mellett az „okos” és állatbarát Vet for Pet Kisállat Szakrendelő, valamint a pay-per-view alapú videómegosztót fejlesztő VIS jutott finanszírozáshoz, összesen közel félmilliárd forint értékben.

Az Irinyi II. és a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap tevékenysége

A határokon átnyúló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 350 millió forint befektetéssel 43 százalék tulajdonrészt szerzett az Euro Dori Transport HU Kft.-ben. A befektetés a társaság növekedési stratégiáját hivatott segíteni, ugyanis céljuk két éven belül a 100 legnagyobb magyar fuvarozó társaság közé való bekerülés. Mindeközben az Irinyi II. Kockázati Tőkealap összesen mintegy 300 millió forint kockázati tőkével támogatta a junior szoftverfejlesztőket képző Green Fox Academy-t. A programozóiskola a forrást a portfólió diverzifikálására fordítja.

Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap

Idén májusban kezdte meg működését a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amely a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. sorban negyedik alapjaként a hazai középvállalati szféra tőzsdére lépésének támogatása céljából jött létre. Az alap a Budapesti Értéktőzsde komplex tőzsdefejlesztési programjának egyik fontos pilléreként a BÉT Xtend platformra történő bevezetés hivatott támogatni.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

SZTAK a startup-ok támogatásáért

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőkealapjai elsősorban számottevő múlttal, a piac által validált termékkel rendelkező, valamint stabil növekedési kilátásokkal rendelkező vállalkozásokba fektetnek. A kockázati tőkével és vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos tudásunkat azonban szívesen osztjuk meg még a magvető fázisban álló startup-okkal is így idén szakmai támogatásunkkal valósult meg a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotja. A tavaszi és őszi mentorprogramban még az ötlet fázisban lévő startup-okat segítettünk különböző eszközökkel abban, hogy a következő pár hónapban már bemutathassák koncepciójukat, üzleti tervüket első körös befektetők és üzleti angyalok előtt. A piacra érett startupokról készített check-list itt érhető el, arról pedig, hogy mit is keresnek valójában a  befektetők, itt írtunk.

Impact investing és a társadalmilag tudatos vállalatok

Egyre több helyen esik szó a társadalmilag tudatos befektetők kérdéséről, melyet mi is áttekintettük egy két részes sorozatban: az első részből kiderül, hogy miért terjed egyre inkább a társadalmi és környezeti hasznosságú befektetői szemléletmód, míg a sorozat második részében konkrét példákkal is illusztráltuk, hogy egy társadalmi hasznosságú befektetésnél nem kell választani a profitorientáltság és a társadalmi hasznosság között. A két szempont egyszerre is tud érvényesülni.