350 millió forint befektetéssel 43 százalék tulajdonrészt szerzett a Széchenyi Tőkealap-kezelő által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap az Euro Dori Transport HU Kft.-ben. A tőkebefektetés a nemzetközi fuvarszervezéssel foglalkozó vállalat növekedési stratégiáját segíti.

A magyarországi céget 2015-ben alapította Portik Gabriella az Euro Dori HU Kft. (EDT) tulajdonos ügyvezetője, aki húsz éve foglalkozik nemzetközi fuvarszervezéssel Erdélyben.

Az EDT alapvetően magyarországi és erdélyi fuvarozókat fog össze és hozzásegíti őket az európai piaci jelenléthez. Ennek kivitelezését nagyban segíti a vállalat által 2017-ben kialakított innovatív üzleti megoldás, az EDT KOMPOZIT rendszer. A rendszer ugyanis lehetővé teszi a kisebb, főleg erdélyi fuvarozó cégek kapacitásának összegyűjtését és a nemzetközi szállítmányozásban történő értékesítését. Jelenleg – alvállalkozók bevonásával – 15 járművel működik, a növekedési célok megvalósításához azonban a rendszert 120 járműre terjesztenék ki. Így, az EDT KOMPOZIT rendszerével az erdélyi kisebb fuvarozó cégek olyan megbízásokhoz juthatnak, amelyeket önállóan nem lennének képesek elnyerni, továbbá hasznos eszköz a nagy megrendelők számára is, akik nem szívesen folytatnak tárgyalásokat külön-külön több kisebb fuvarozóval. A szolgáltatás tehát lehetővé teszi a kapacitások folyamatos és egyenletes kihasználását.

A Társaság célja, hogy két éven belül a 100 legnagyobb magyar fuvarozó társaság közé kerülhessen, három éven belül pedig az árbevételt 3-4 milliárd forintra kívánják növelni.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Céljaik eléréséhez hozzájárulhat a KMVA által biztosított 350 millió forintos finanszírozás, amelyet a KMVA szakaszosan, több részletben fizeti be és folyamatosan figyelemmel kíséri annak felhasználását. A megállapodás értelmében az alapító tulajdonosnak 2024 után áll majd módjában visszavásárolni a KMVA által megszerzett tulajdoni hányadot

A Kárpát-medencei Vállalkozás-fejlesztési Alap 2017 végén kezdte meg működését, összesen 20 milliárd forinttal. A befektetéseket magyar vagy hazánkkal határos országok egyikében bejegyzett vállalkozás kezdeményezheti, tevékenységével pedig a nemzetstratégiai és régiós gazdaságépítési célok előmozdítását hivatott támogatni. A befektetések maximuma 480 millió forint, amely kiegészíthető ugyanekkora tagi kölcsönnel, jellemzően 4-5 éves időtávra. Ahogy a Széchenyi Tőkealap-kezelő által kezelt összes alap esetében, a KMVA is csendestársként van jelen a vállalkozásban, azaz a megszerzett tulajdonrész nagysága maximum 49 százalék lehet.