Széchenyi Tőkealap befektetési projekt - Oxygen Media GroupA Széchenyi Tőkebefektetési Alap legutóbbi projektje az eddigiekhez képest ismét egy új iparág ígéretes képviselőjét erősíti – uniós finanszírozásból származó tőkéhez jut az Oxygen Media Group. A győri médiacsoport, azaz több helyi rádió, tévécsatorna, hírportál tulajdonosa és műsorszerkesztője sikeres működését elsősorban az észak-dunántúli régió számára releváns információk gyors feldolgozásának, illetve a célközönség hatékony elérésének köszönheti. Tevékenysége azonban túlmutat a régión: az országos közszolgálati és kereskedelmi televíziók partnereként azokat rendszeresen saját gyártású tudósításokkal látja el. Az Oxygen számára az organikus növekedést követően elérkezett az idő, hogy fejlesztésekkel és a tartalomszolgáltatás bővítésével – tőkebevonás révén – a siker következő szintjére lépjen.

Az Oxygen példája megmutatja: a jelenlegi gazdasági környezet is teremt lehetőségeket a vállalkozások számára. Bár a piacok átrendeződnek, a valóban működő ötletekre, üzleti konstrukciókra épülő fókuszált, stabil stratégiáknak mindig lesz létjogosultsága és esélye is a fennmaradásra, illetve a növekedésre. Az uniós források visszatérítendő tőkejuttatások formájában pedig kifejezetten ösztönzőleg hatnak, hiszen megkövetelik a felelős tervezést és lehetővé teszik a saját versenyelőnyök minél hatékonyabb kihasználását.

Az Oxygen Media Group 2008-ban indult, mára egy, a régió híreit szorosan követő és feldolgozó hírügynökségre épülő négy megyére kiterjedő lefedettséget elérő csoporttá nőtte ki magát. Az Oxygen a változó hazai médiapiacon két irányban látott hosszú távú növekedési lehetőséget; a regionális lefedettség jelentős léptékű bővítéséből adódó bevétel emelkedésében, másrészt a külső megrendelők számára is felhasználható tartalmak költséghatékony gyártásában.

A célkitűzések elérése érdekében a csoport egyrészt megerősítette médiahálózatát; kisebb helyi rádióállomások beolvasztásával egy Mosonmagyaróvártól Tatáig fogható, győri központú körzeti rádió tulajdonosává vált – az O2hir.hu hírportál, O2 TV, O3.hu, Lajta rádió, Győr+, Ozone FM rádiók révén -, s a célcsoport számára releváns hírtartalmat szolgáltat. A médiacsoport biztosítani képes a 168 órás heti ügyeletet, a 15 percen belüli stábkiállást, illetve a forgatott anyagok gyors célba juttatását akár saját felületre, akár a külső megrendelők számára. A cég korszerű technikai felkészültsége lehetővé teszi, hogy a saját képanyagokat, illetve a megrendelésre készített tartalmat az országos kereskedelmi és közszolgálati csatornák – amelyek költséghatékonysági okokból az elmúlt években leépítették regionális kapacitásaikat – felé is értékesítse. Az Oxygen Media Group már jelenleg is az országos televíziók – RTL Klub, TV2, Echo TV, DunaTV, Digi Tv, Sport TV – egyik legjelentősebb regionális beszállítója.

A csoport mindezzel stabil működést és piaci pozíciót épített fel, melyhez a szükséges beruházásokat a külső megrendelésre készülő anyagokból, illetve a saját a médiafelületek hirdetésértékesítéséből befolyó bevételek visszaforgatásából fedezni tudta. Tőkéstársra az újabb piaci lehetőségek kiaknázása, és egyben a foglalkoztatás erősítése érdekében volt szüksége: a minőségi tartalom elkészítéséhez szükséges személyi bővítés és a technikai felszerelések beszerzése külső forrást igényelt. Az Oxygen a fejlesztési igényekkel szemben stabilan tervezhető bevételi rendszert, élő, hosszú távú stratégiai partneri szerződéseket, jól működő médiafelület-értékesítést tudott felmutatni.

Az SZTA befektetése révén a médiacsoport több részletben, összesen 110 millió forint értékben jutott tőkéhez, míg az Alap kisebbségi részesedést szerez az Oxygen Media Groupban. Emellett, a társaság az eredményeiből 41 millió forintot forgat majd vissza a tervek megvalósítására. Az Oxygen az új források révén bővítheti szerkesztői, riporteri és technikusi csapatát, illetve a saját műsorgyártáshoz, közvetítéshez szükséges eszközállományát. A fejlesztésekkel a cégcsoport a dunántúli régió meghatározó szereplőjévé tud válni, a médiaszektor egyik jelentős foglalkoztatója lehet. Fontos szempont az is, hogy az eredeti tulajdonos a tőkebefektetés során is megtartja saját többségi tulajdonát, később pedig visszavásárolhatja, megerősítve ezzel a hazai cégek mezőnyét.