magyarorszag-regiokAz Európában elsőként Magyarországon elindított tömeges kisvállalati tőkekihelyezési program újabb, uniós forrásból származó milliárdokat biztosít a növekedés előtt álló vállalatoknak. Két hónapja, a Széchenyi Tőkealap megalapításának harmadik évfordulójáról megemlékező bejegyzésben még arról írtunk, hogy már 4,6 milliárd forintot (azóta több mint 5 milliárdot) helyeztünk ki a rendelkezésre álló 14 milliárdból, most pedig arról számolhatunk be, hogy újabb 3 milliárd forint értékű befektetésről született pozitív döntés. A jelentős összegű kockázati tőke összesen 19 társaságot érint, emellett pedig több száz új munkahelyet is jelenthet.

A nyár sokak számára enyhébb, pihenéssel teli időszakot jelent, az SZTA-nál nem állt meg az élet, sőt, ha lehet, még nagyobb az iram. Az elmúlt néhány hónapban az egész ország területéről nagyon sok kis- és középvállalkozás fordult hozzánk tőkebevonási igényével, így folyamatosan egyszerre több cég átvilágítását és üzleti terveinek kiértékelését is levezényeltük. Ennek eredménye a 3 milliárd forint kihelyezésről született döntés, és 3 társasággal, összesen 400 millió forint értékben már a szerződéskötés is megtörtént.

A döntések által érintett cégek többsége jellemzően 100-200 millió forint közötti összegben kíván tőkét bevonni. Rendkívül népszerű volt az SZTA tavaly indult terméke, amelynek köszönhetően a vállalatoknak lehetőségük van a tőkeforrást privát társbefektetővel együttműködve igényelni, amelynek keretében az SZTA a befektetés akár 70 százalékát állja uniós forrásból, a maradék 30 százalékot pedig a célvállalat belső tőkésítése és a független befektető biztosíthatja 2:1 arányban. A most jóváhagyott befektetések között szerepel de minimis feltételeknek megfelelő, 60 millió forint alatti tőkeemelés is, de sor kerülhet az első, privát alappal keretszerződés alapján megvalósuló közös befektetésre is, közel 200 millió forintos értékben.

Az érintett társaságok jelentős része egészségügyi, faipari, ruhaipari, autóipari beszállítói és egyéb szolgáltatási tevékenységet végez, ami tovább bővíti az SZTA cégportfoliójának iparági lefedettségét. A 7 magyarországi régiót tekintve az Alap a 2-2 milliárd forintos keretek jelentős részét négy régióban már kihelyezte, de három régióban (Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl) még mindig jelentős összegek állnak a fejlődés és növekedés előtt álló kkv-k rendelkezésére. A tervek szerint 2014 végére az Alap elérheti a 80 sikeres befektetést, és a közel 9 milliárd forintos kihelyezést. Mivel az eredmények visszaigazolják a vállalkozók igényét a lehetőség iránt, várhatóan a következő EU finanszírozási ciklusban is fontos szerepet kapnak az ilyen jellegű finanszírozási források, akár más pénzügyi eszközökkel és pályázati forrásokkal is kombinálva.