Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Startup Hetet Debrecenben, amely idén a Campus Incubator és az INPUT Program társszervezésében valósul meg. Az esemény teljesen ingyenes, mintegy 15 tematikus előadással és 5 kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket. Nézzük, milyen programokra lehet számítani!

A november 19 és 23 között, a Kazánház Egyetemi Klub-ban megrendezett, tematikusan felépített programok célja a debreceni startup és fiatal vállalkozói ökoszisztéma népszerűsítése, egy teljes héten át. A látogatók a programok segítségével megismerhetik a vállalkozóvá válással kapcsolatos ismereteket, a helyi startupokat és innovatív vállalkozásokat, valamint betekintést nyerhetnek a nemzeti és nemzetközi munkaerőpiac helyzetébe. A gazdasági-társadalmi-kulturális együttműködések pedig hosszú távon növelhetik Debrecen versenyképességét. Bár Magyarországon belül elsősorban Budapestet preferálják a startupok alapítói, vidéken Debrecen lehet az egyik legideálisabb helyszín egy új vállalkozás, startup létrehozásához, vagy akár egy már meglévő nagyvállalat magyarországi terjeszkedéséhez. A városban az elmúlt tíz évben kezdtek létrejönni kezdeményezések a startup ökoszisztéma célzott kialakítására, erre pedig napjainkban minden eddiginél több anyagi és szakmai segítség áll a rendelkezésre. A programsorozat évente egyszer Debrecenbe hozza a Szilícium-völgyet, megjelenést biztosítva a helyi startupoknak és innovatív vállalkozásoknak.

Az esemény első, főbb témája az utánpótlás biztosítása: a jelenlegi munkaerőpiac egyik legfontosabb kihívását továbbra is a munkaerő- és szakemberhiány jelenti. Olyan helyi vállalkozások mutatkoznak be, amelyek munkásságukkal erre a problémára kínálnak megoldást: bemutatkozik többek között a gyerekek programozói oktatására szakosodott Logiscool Debrecen, de ott lesz portfóliócégünk, a junior szoftverfejlesztőket képző Green Fox Academy is, amely nemrégiben kapott 300 millió forint kockázati tőkét a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi II. Kockázati Tőkealapból, valamint a Baconsult angyalbefektető csapatától. Elmesélik, hogy hogyan lehet három hónap alatt bárkiből junior programozót faragni, és szó esik majd a tőkebevonásról is. A Green Fox Academy a kockázati tőkét az oktatási portfólió diverzifikálásra, valamint a külföldi piacra való terjeszkedésre fordítja: a cég ennek köszönhetően kisgyermekes anyukák számára indít hiánypótló programozó képzést a szakemberhiány enyhítésére, valamint Prágában nyit iskolát.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A résztvevők egy új irányvonallal is megismerkedhetnek: a „gamification” jelenségéből kaphatnak egy kis ízelítőt, amely a játszva tanulás technológiáját takarja. A műfaj, amely az utóbbi évek során egyre szélesebb, izgalmasabb lehetőségeket vonultatott fel, többek között a mesterséges világgal foglalkozó virtual reality (VR), illetve a valódi világ és a virtuális tér összemosásával kísérletező augmented reality (AR) révén képes új területeket, piacokat nyitni.

Az előadók között szerepelnek olyan sikeres startupok is, amelyekre a hazai szcéna büszke lehet: Rab Máté az ország egyik legnagyobb startup stúdiójáról, az Innonicról mesél, az építőipari adminisztrációt forradalmasító BauApp-ot Tamás Tibor képviseli, valamint a szerver védelemmel foglalkozó BitNinja Egri Zsolt révén kerül bemutatásra. Az imént felsorolt cégeknek nem csupán sikerei, de kudarcai is érdeklődésre adhatnak okot a résztvevő közönség számára: ezek később egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül is megvitatásra kerülnek.

Mindezek mellett külföldi előadók is megosztják tapasztalataikat a magyar startupok helyzetéről, illetve a rendelkezésre álló lehetőségekről (mint például az IoT területe). Természetesen, mivel az esemény középpontjában a startupok állnak, fontos az újonnan induló vállalkozások finanszírozásáról is diskurzust folytatni: az utolsó napon a crowdfunding, az inkubációs lehetőségek és a befektetési alapok világába kalauzolják el a látogatókat.

A fesztiválról és a részletes programokról bővebben a Startup Hét honlapján, valamint az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.