Széchenyi Tőkealap - Autófüred befektetésAz Autó-Füred Kft. példája jól mutatja, hogy ha egy cég időt, pénzt és energiát fektet abba, hogy megismerje lehetőségeit, az többszörös megtérülést is jelenthet a számára. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében, azon belül is a tiszafüredi kistérségben üzemelő cég története azért érdekes, mert bár a válság időszaka sokakhoz hasonlóan őt is rendkívül váratlanul és negatívan érintette, saját ötletből, maximális lélekjelenléttel, és némi EU-s forrásból származó kockázati tőkével tudta megfordítani eredményeit. A Széchenyi Tőkealap segítségét igénybe vevő cég előtt most korábban nem létező lehetőségek állnak.

Mivel foglalkozik, és milyen átalakításon van túl a cég?

Megalakulásakor autóértékesítéssel foglalkozott, és a 2005-2007-es években sikerült egyre nagyobb számú gépjárművet értékesítenie. Megérkezett azonban a válság – a korábbi 150-170 értékesített autó helyett már csak 12-15 darabot tudtak eladni –, amire a menedzsment gyorsan tudott reagálni, és átstrukturálta bevételeinek szerkezetét: 2008-ban felépítette saját szervizépületét, ahol az ügyfélkör számára jelenleg is teljes körű szervizszolgáltatást nyújt. Ezáltal a térségben az Autó-Füred Kft. tett szert a legfelszereltebb és legteljesebb körű szervizszolgáltatásra.

Mi jelentette a cég számára a megoldást a válság közepén?

A vállalat vezetői szerencsére időben fel tudták mérni a gazdasági válság autóiparra gyakorolt hatásának veszélyét, éppen ezért egyre inkább a szerviztevékenységre kezdtek el fókuszálni, ezáltal megteremtve a működéshez szükséges bevételeket. Az viszont hamar kiderült, hogy a 2008-ban fejlesztett telephely nem elég nagy a szerviz forgalmának kiszolgálásához. Az áttörést az a felismerés jelentette, hogy a mezőgazdasági gépjárművek szervizelésével és műszaki vizsgáztatásával piaci rést tudnak betömni, Tiszafüred és környéke ugyanis nagyrészt mezőgazdasági tevékenységből él. Ugyanakkor mezőgazdasági járművek szervizelésére, műszaki vizsgáztatására alkalmas illetve engedéllyel rendelkező szervizállomás a település 40 kilométeres körzetében egyáltalán nincs. Ezáltal a vállalatot egyértelműen érdekeltté tette az új tevékenység bevezetése. Ekkor jött képbe a tőkeemelés szükségessége.

Miért épp a kockázati tőke mellett döntöttek, és hogyan találtak rá az SZTA-ra?

A válság alatt a cég olyan helyzetbe került, amelyből önerőből már nem volt képes kilábalni. Nem volt kérdés tehát, hogy külső segítséget keresnek. Bár hitellel is próbálkoztak, hamar világossá vált, hogy a bankok által kínált lehetőségek nem jelentenek megoldást a cég problémájára. Olyan konstrukcióra volt szükségük, amely nem terheli a céget közvetlenül, és lehetővé teszi a gyűjtögetést, a befektetést, valamint a pénz visszaforgatását. Először pályázatok után kutattak, és ekkor jött szembe velük a Széchenyi Tőkealap felhívása.A cég úgy látta, hogy ennek segítségével tudják leginkább megvalósítani a vállalat által kitűzött célokat.

Milyen megállapodást kötött a cég az SZTA-val, és milyen a két fél között a partnerség?

A Széchenyi Tőkealap összesen 50 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a cégben, amelyből 35 milliót ázsiós tőkeemelés, 15 milliót pedig tagi kölcsön tesz ki. A megállapodás öt éves időtávra szól. A cég számára nem csupán a hozott tőke jelenti a segítséget, a partnerségből számos további előny is származik. A tőkealap kisebbségi tulajdonosként besegít az üzleti tervezésbe. A cég rendszeresen jelentést küld, amely alapján az SZTA tanácsokkal látja el őket, és adott esetben segít megoldást találni egy-egy problémára. A cég vezetői nagyon jó partnerként tekintenek a Tőkealapra, ugyanis többéves tapasztalatával, felkészültségével és pénzügyi szemléletével segít kézben tartani a cég üzemeltetését. A cég vezetőinek elmondása szerint, amíg nem volt egy segítő, felügyeletet biztosító partnerük, gyakran az utolsó pillanatokban vették észre, hogy hiányzik egy fontos lépés, vagy előttük áll egy nehezen áthidalható probléma. Az új tulajdonostársnak köszönhetően viszont ettől már nem kell félniük.

Milyen fejlesztésekre kívánja fordítani a cég a tőkét?

A vállalkozás részben telephelyfejlesztéssel, a szerviztevékenység tehergépjárművekre,- és mezőgazdasági gépekre irányuló kibővítését szeretné megvalósítani: . A főbb tervek között van egy tehergépjármű és mezőgazdasági gépjárművek műszaki vizsgáztatására és szervizelésére alkalmas szervizépület építése, egy, az új szolgáltatásokhoz kapcsolódó fedett gépjármű átadó és átvevő épület létrehozása, különböző szerviztechnikai eszközök beszerzése, továbbá az épületek gazdaságos üzemeltetését biztosító, megújuló energiaforrásokon alapuló megoldások alkalmazása. A fejlesztésnek köszönhetően a cég közvetlenül 10 új munkahelyet tud teremteni, így a létszám 33 főre nő.

Elmondhatjuk, hogy a fejlesztések nem csupán a cég számára jelentenek fontos előrelépést, de Tiszafüred és vonzáskörzete is olyan magas minőségű, teljes körű szolgáltatással bővül, amely korábban itt nem volt elérhető. A térség javarészt mezőgazdasági területként funkcionál, az folyamatosan fejlődő ágazat gépesítése pedig hosszú évtizedekkel nyúlik vissza a múltba, így a fejlesztések több szempontból is kiemelkedő jelentőségűnek tekinthetők.