Az Invest Europe non-profit szövetség, amely az európai magántőke-befektetési társaságokat, kockázati tőketársaságokat és azok globális befektetőit képviseli. A szövetség minden évben átfogó elemzést jelentet meg a magántőke- és kockázati tőkebefektetések alakulásáról. Elemzései a legátfogóbb és legmegbízhatóbb képét adják a szektorról. A 2017-es esztendő statisztikái idén augusztus végén láttak napvilágot.

A magántőke-befektetési és kockázati tőketársaságok közép- és kelet-európai vállalatokba fektetett tőkéje 2017-ben elérte a rekordszintű 3,5 milliárd eurót. A közép- és kelet-európai régió fogyasztási javak és szolgáltatások ágazatai vonzották az összes befektetett tőke háromnegyedét, amit a technológiai szektor (ICT) követett 11 százalékos részesedéssel.

A legtöbb tőkét — a teljes összeg 71 százalékát – a lengyel vállalatok vonzották, őket a román, a magyar és a lett cégek követték.

„A Közép- és Kelet-Európa vállalataiba érkező rekordszintű magán- és kockázati tőkebefektetések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy régiós és globális sikersztorik születhessenek” – jelentett ki Robert Manz, az Invest Europe közép- és kelet-európai munkacsoportjának elnöke, az Közép- és Kelet-Európára szakosodott Enterprise Investor magántőke-társaság ügyvezető partnere. Robert Manz hozzátette: „A nemzetközi befektetőket egyaránt a régióba vonzza a dinamikus gazdasági növekedés, az élénk fogyasztási kedv és a magántőke-befektetési alapok kipróbált menedzserei, akik már többször bizonyítottak, hogy kimagasló növekedéspotenciállal bíró befektetési lehetőségeket tudnak azonosítani.”

A régióban a magántőke-társaságok támogatásával megvalósult befektetések közül kiemelkedik a cseh kiberbiztonsági cég, az Avast Software üzleti sikere, amelynek a részvényeit néhány hónapja vezették be a londoni tőzsdére. Ez a nyilvános tőzsdei részvénykibocsájtás a Londoni Tőzsde életében a valaha volt legnagyobb technológiai részvényjegyzésének bizonyult. A Dino Polska lengyel nagykereskedelmi lánc kirobbanó gyorsasággal nyitott 630 üzletet, mielőtt részvényeit bevezették volna a varsói tőzsdére. Márciusban a robotizációra és folyamat-automatizálásra szakosodott román vállalat, a UiPath-nak az értéke meghaladta az 1 milliárd dollárt, ami több mint tízszerese a tavaly áprilisi cégértéknek, amikor a cég magántőke-társasági finanszírozáshoz jutott.

Az Európai Bizottság szerint tavaly Románia volt az EU leggyorsabban növekvő gazdasága, a maga 6,4 százalékosra becsült GDP növekedésével. Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország gazdasága egyaránt gyorsabb ütemben növekszik, mint a nagyobb nyugat-európai országoké. Abból a 12 EU-tagállamból, amelyben 2018-ban az előrejelzések szerint a GDP növekedése eléri vagy meghaladja a 3 százalékot, 9 közép- és kelet-európai ország.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A piacra irányuló magántőke forrásgyűjtése egy év alatt 46 százalékkal növekedett és 2017-ben elérte az 1,3 milliárd eurót, beleértve a soha nem látott mértékű, 360 millió eurónyi kockázati tőke-forrást. A Közép- és Kelet-Európán kívüli európai befektetők az összes befektetésre szánt tőkeforrás 38 százalékát biztosították, míg globális, mindenekelőtt egyesült államokbeli befektetők adták a tőkeforrás 26 százalékát. A tőke 31 százaléka különféle alapok alapjaitól származott, míg egyéb kormányzati ügynökségektől jött a 26 százaléka.

A cégrészesedések értékesítése Közép- és Kelet-Európában elérte az 1,3 milliárd eurót, ami a múltbeli beruházási költségeket alapul véve 16 százalékos éves növekedési ütemet, valamint a régió harmadik legmagasabb éves értékesítési szintjét jelenti. A cégrészesedések értékesítése 38 százalékban másodlagos kivásárlás útján történt, amit 29 százalékkal a kereskedelmi értékesítés követett.

A magántőke-befektetők bőséges forrásgyűjtése, a befektetések és a cégrészesedések értékesítésének sikere Közép- és Kelet-Európában az egész európai piacot jellemző sikertörténet része. Az európai cégekbe érkező magántőke-befektetések összege 10 éves csúcsot döntve elérte az 1,7 milliárd eurót, ami az előző évihez képest 29 százalékos növekedést jelent. Tavaly majd’ 7000 cég – 87 százalékukban kis- és középvállalat (kkv) – jutott magántőke-befektetési vagy kockázati tőketársasági befektetéshez.

***

A 2017-es közép- és kelet-európai magántőke-befektetési statisztikai jelentés szabadon letölthető a szövetség honlapjáról: investeurope.eu