HungaryJúniusban három, összesen közel 31 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőség is megnyílik a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A közép-magyarországi és a pest megyei cégek május 31-től, június 13-tól, illetve június 17-től nyújthatják be kérelmeiket, amennyiben szeretnének fejlesztéseikhez, versenyképességük növeléséhez vissza nem térítendő támogatást igényelni.

A közép-magyarországi régióra fókuszáló Prototípus, termék-, technológia-és szolgálatfejlesztés című, VEKOP-2.1.7-15. kódszámú pályázat a kkv-k kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztéseit ösztönzi úgy, hogy a prototípusok előállításáig vagy akár azok piacra dobásáig segíti a cégeket. Az említett munkafázisok piaci alapon nehezen finanszírozhatóak, viszont elengedhetetlenek azon termékcsoportok és szolgáltatások létrejöttéhez, amelyek a kkv-k versenyképességének erősítéséért és innovációs tevékenységének fokozásáért felelősek.

Fontos kitétel, hogy kizárólag a piacra viteli fázis támogatására nem lehet támogatási kérelmet benyújtani. Csak olyan projektek részesülhetnek a forrásból, amelyek technológiai fejlesztést valósítanak meg vagy ahhoz kapcsolódnak, jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket tartalmaznak, üzletileg hasznosíthatóak, valamint új vagy átdolgozott termékek, szolgáltatások és eljárások prototípusfejlesztését vagy prototípusfejlesztését és piacra vitelét célozzák – áll a pályázati felhívásban.

A 6 milliárd forintos keretösszegből a közép-magyarországi kkv-k minimum 10 millió és maximum 80 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el, amennyiben 2016. június 13. és 2018. június 13. között benyújtják kérelmeiket.

Szintén június közepétől pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra azok a pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások is, amelyek kapacitásbővítést terveznek. Az ő tevékenységüket a Széchenyi 2020 program keretében megjelent Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása Pest megyében című, VEKOP-1.2.1-16. kódszámú pályázat segíti.

Pozitív elbírálás esetén a cégek számára lehetőség nyílik a modern eszköz- és gépparkok, továbbá a fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására. Ezek a kapacitásbővítő újítások nagymértékben segítik a szektor szereplőinek versenyképességét. A pályázat elsősorban azokat a cégeket célozza meg, amelyek hozzáadott értéknövekedési vagy exportnövekedési potenciállal bírnak, és a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti vagy nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be, illetve részvételük intenzitása fokozatosan növekszik – részletezi a pályázati leírás.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3,58 milliárd forint, így a forrás erejéig várhatóan kb. 120-500 kérelmet benyújtó vállalkozás nyerhet 5 és 24 millió forint közé eső vissza nem térítendő támogatást, amennyiben 2016. június 17. és 2018. június 18. között jelentkezik a pályázatra.

A harmadik pályázati lehetőséget május 31-én írta ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI). Az előzőekhez hasonlóan a fókusz itt is a közép-magyarországi régión van, azonban a mikro-, kis-és középvállalkozások mellett ezúttal a nagyvállalatok jelentkezését is várják. Támogatást olyan projektek kaphatnak, amelyek illeszkednek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában megjelölt ágazati prioritásokhoz. Támogatásra jogosult tevékenység például a kísérleti fejlesztés, a projekttel kapcsolatos koordinációs tevékenység, az ipari kutatás, a projekt szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatás, az eszközök beszerzése, a projekt céljához szükséges épület építése, korszerűsítése és a kkv-k kiállításon vagy vásáron való részvétele.

A pályázók vállalják, hogy olyan K+F+I tevékenységet végeznek a támogatásból, amelyet követően új tudományos és fejlesztési eredmények, új szellemi alkotások születnek, továbbá K+F munkahelyek létesülnek, új termék vagy prototípus jön létre.

A pályázat keretösszege 21 milliárd forint, amelyből 80 és 500 millió forint közötti összeget nyerhetnek az egyes vállalkozások. A beérkezett projektjavaslatokat szakaszosan bírálják el, az első benyújtási határidő 2016. augusztus 17., a végső beadási határidő pedig 2016. december 31.

A Közép-Magyarországon, illetve Pest megyén kívül tevékenykedő vállalkozások sem maradnak pályázati lehetőségek nélkül, ahogy korábban írtuk, a 2016-os év bővelkedni fog a vissza nem térítendő forrásokban, amelyekhez többféle konstrukcióban hiteltermékek is társulnak.

Az elmúlt években számos országos pályázati forrás vált elérhetővé, a kkv-k számára legérdekesebbekről több ízben is beszámoltunk. A Széchenyi Tőkealap tevékenysége is nagymértékben hozzá tud járulni a további visszatérítendő vagy vissza nem térítendő források elnyeréséhez, a tőkehelyzet megerősítése ugyanis javítja a kkv esélyeit a támogatást elbírálóknál vagy a banki hitelezésnél. Az SZTA kockázati tőkéje az elmúlt években összesen közel 2 milliárd forint pályázati forrás lehetőségét tette hozzáférhetővé portfóliócégei számára.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]