Amióta a kockázati tőke megjelent Európában, mindig fejlettebb tengerentúli társa árnyékában próbált növekedni. Még ha Európa az utóbbi esztendőkben számos sikersztorit is produkált – elegendő a Skyscannerre, a Spotifyra, a Supercellre vagy a Zalandóra gondolni –, az Egyesült Államokban még mindig sokkalt több a tech-óriás.

Nenad Marovac, az egyik legnevesebb magántőke-alap, a DN Capital elnök-vezérigazgatója ezzel együtt úgy látja, hogy az európai kockázati tőkeszektor lendületesen növekszik, így „egyszarvúak” már nem csak a Szilícium-völgyben születnek. (A „unicorn”, unikornis, egyszarvú kifejezést Alieen Lee kezdte el használni azokra a magántulajdonú start-up cégekre, amelyeknek az értékét 1 milliárd dollárnál nagyobbra becsülik. Lee éppen azért választotta a mitikus állatot, hogy ezzel is utaljon arra, hogy milyen ritka jószág az ennyire sikeres vállalat.)

Az európai kockázati tőke-szektor fele annyi idős, mint az Egyesült Államoké, tőkeereje pedig töredéke annak, de korántsem nevezhető éretlennek.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Sok menedzser szerzett már tapasztalatot, teljes befektetési ciklusokat vitt végig, akár többet is. Sok a gyakorlott befektető, és több mint 100 start-up akcelerátor nyújt magvető tőkét és foglalkozik mentorálással.

2016-ban az európai kockázati tőkeszektornak minden idők legmagasabb összegét, 6,4 milliárd euró befektetendő tőkét sikerült összegyűjtenie. Ennek az összegnek több mint 10 százaléka származott észak-amerikai intézményi befektetőktől, amelyek különösen az utóbbi öt évben folyamatosan növelték részesedésüket Európában.

Az öreg kontinens kockázati tőkeszektorának tőkevonzó-képessége még bőven elmarad az amerikai mögött, de azért folyamatosan növekszik.

Közben kedvező jelek érkeznek a reálgazdaságból is. A pénzügyi világválság jelentősen visszavetette ugyan Európa gazdasági teljesítményét, ami azonban mára erőteljesnek mondható, növekedési üteme meghaladja az Egyesült Államok GDP-növekedését. Európa pedig még többet szán a növekedés megtámogatására: az EU Bizottság Egységes Tőkepiaci tervezete többféle tőkejuttatási formában gondolkodik, köztük a kockázati tőkében is: egyebek között életre hívnak egy 1,6 milliárd eurós alapok alapját, egy olyan kockázati tőke-programot, amely megkönnyíti, hogy a nagy intézményi befektetők még több tőkével lépjenek be a piacra.Ezzel együtt persze a világ 10 legtőkeerősebb vállalata még mindig amerikai – gondoljunk csak az Apple-re, az Alphabetre, a Microsoftra vagy az Amazonra, melyek minden idők legátütőbb kockázati tőkebefektetési siker-sztorijai is egyben.

 

Következik: Hogy képes ezekkel Európa felvenni a versenyt?