filamania_dsc_0028Magyar fejlesztésű az a különleges kompozit anyag, amely új lehetőségeket jelenthet a 3D nyomtatásban érdekelt ipari vállalkozások számára. Az egyelőre elsősorban otthoni használatban népszerű technológiát egyre több iparágban, többek között a műanyagiparban, a gépgyártásban vagy az autóiparban is egyre több cég alkalmazza, és a növekvő tendencia várhatóan hosszútávon is folytatódik. A Filamánia Kft. épp ezen kör számára kíván ipari és üzemi környezetben is használható, műanyag kompozitokból készült „tintát” értékesíteni a 3D nyomtatókkal felszerelt cégek számára.

Az észak-magyarországon működő induló vállalkozás 77 millió forint kockázati tőkét von be a Széchenyi Tőkealaptól, emellett a tulajdonos további 11,5 millió forint értékű tőkeemelést hajt végre apport formájában. A befektetett tőkét a vállalat a műanyag tintaként is alkalmazható filamentek gyártásának beindítását és a kapacitás növelését segítő gyártósor, illetve a labor kialakításához szükséges eszközök beszerzésére fordítja.

A cég a műanyagiparban tevékenykedő anyacég Think 3D elnevezésű projektjét valósítja meg, amely különlegessége révén tavaly már elismerésben is részesült. A projekt a Design Terminál 2014-es Budapest 3D Printing Days rendezvényén második helyen végzett a nemzetközi mezőnyben, és a legjobb magyar projekt díját is elnyerte. A Filamánia Kft. kompozit anyagai ugyanis számos tulajdonságával kiemelkednek a piacon jelenleg elérhető hagyományos polimerek és filament szálak közül.

A Think3D speciális kompozit anyagai:

– ipari környezetben is alkalmazhatók
– vezetik az elektromosságot
– hő- és tűzállók
– ütés- és kopásállók
– magas tűrőképességűek
– képesek visszaverni a fényt

A filamentek ráadásul újrahasznosítható, környezetbarát anyagokból (biopolimerekből), illetve a környezettel azonos alapanyagokból állnak, tehát a használaton kívül helyezett termékek újból filamentekké alakíthatók, de a nem újrahasznosított eszközök is fél éven belül lebomlanak komposztálási körülmények között.

Mivel piaci előrejelzések alapján a technológia jelentős növekedést mutat mind Magyarországon, mind külföldön, illetve az ipari felhasználás terén még számos kihasználatlan lehetőség kínálkozik, jelentős érdeklődéssel lehet számolni a vállalat által gyártott, hiánypótló műanyag tinta iránt.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]