keresesHatalmas tévedés azt gondolni, hogy csupán akkor éri meg befektetőt keresni, ha végül sikerül megállapodni eggyel. Ugyanis a pénzügyi és jogi átvizsgálást, a működés feltérképezését, illetve az üzleti tervek összeállítását is magában foglaló keresés önmagában is megtérülő befektetésnek számít. „A külső befektető érkezésével valami új dolog történik a vállalatnál.” A mondat kétségkívül igaz, a változás azonban nem a szerződéskötés pillanatában kezdődik, hanem akkor, amikor a vállalatvezetés megtette az első lépéseket a befektetői feltételek kielégítése felé.

Ritka az olyan vállalkozás, amely úgy született és úgy működik, hogy teljes mértékben készen áll egy tőkebefektetésre. Épp ezért vesz igénybe több hónapot is a befektetési folyamat. Ez idő alatt pedig több változáson is átesik a cég. Egyrészt jóval mélyrehatóbban megismerheti saját működését és tevékenységét, ezáltal lehetőséget teremtve a részletesebb elemzésre és a költséghatékonyabb tervezésre, másrészt pedig fényt deríthet olyan tévedésekre és hibákra is, amelyek hatását csak egy későbbi szakaszban érezné meg a cég. Tehát ha végül nem is sikerül megegyezni a tőkebefektetővel, a vállalat elmondhatja magáról, hogy „valami új dolog történt nála”.

Természetesen nem szeretnénk a levegőbe beszélni, nálunk is előfordult már emlékezetes pozitív példa. Tavaly a Széchenyi Tőkealap nem csupán fül- és szemtanúja, de aktív résztvevője is volt egy ilyen esetnek. Bár az Alap egyik első célvállalkozásával, a Duna International Kiadóval nem született megállapodás, a cég később örömmel számolt be arról, hogy a pénzügyi átvizsgálásnak, a szerzett ismereteknek és a kapott tanácsoknak köszönhetően új lendületet kapott. Hatékonyabb lett a működésük, növelni tudták nyereségüket és még egy kínai könyvkiadóval is együttműködést tudtak kötni. Nagyon sokat elmond a cég vezetőjének megállapítása: „Szerintem egy ilyen folyamat minden cégnek a hasznára válna, sőt, azt is el tudnám képzelni, hogy akár évente átessünk rajta.” Szóval a befektetőkeresés folyamatára ezentúl így érdemes gondolni.

A Duna International Kiadó története részletesebben itt olvasható.