befekteto_feladataiA befektetői lét sokkal többet jelent ígéretes vállalkozások felkutatásánál és a sikeres exitből származó nyereség elkönyvelésénél. A befektető ugyanis üzletrészt szerez valamennyi cégében, az üzletrész pedig a jogok mellett kötelezettségekkel, feladatokkal is jár. Bár az érdemi munkát a vállalkozás végzi el, a befektető akkor is jelentősen hozzá tud járulni a sikerességhez, ha csendestársi szerepben van. De hogyan tud hatékonyan kezelni egy kiterjedt, több mint félszáz cégből álló portfóliót?

Februárban jelentettük be, hogy az SZTA-nak tavaly sikerült megdupláznia befektetéseinek számát, több mint 60 tagúra bővítve cégportfólióját. Ez azt jelenti, hogy egyszerre ennyi befektetésre is kell figyelnie, tevékenységét ellenőriznie és az eredményeket elemeznie. Néhány befektetés esetén még könnyű ellátni a szükséges feladatokat, egy nagyobb portfólió esetén azonban felértékelődik a tömeges vagyonkezelés szerepe.

Mivel tud hozzájárulni az alapkezelő az egyes vállalkozások sikeréhez?

Társtulajdonosként a befektető is ugyanúgy érdekelt vállalat sikerében, mint az alapító vagy tulajdonos. Éppen ezért a folyamatos monitorozással igyekszik világosan látni és javaslatokat tenni, hogy segítse a céget. Az üzleti terv megvalósításához a megemelt tőkén túl számos módon tud hozzájárulni:

Milyen feladatokkal jár a „tömeges vagyonkezelés”?

Az SZTA-éhoz hasonló nagyméretű portfólió esetén rendszerszinten is hatékonnyá és átláthatóvá kell tenni a vagyonkezelést, hogy a befektető könnyen rálásson valamennyi befektetésére, illetve hogy szükség esetén az alap azonnal és rugalmasan tudjon intézkedni. El kell felejteni azt, amit a legtöbb alapkezelő magas szinten művel a 8-10 befektetésénél, hogy folyamatosan, napi/heti szinten monitorozza a céget és részt vesz az operatív működésben. A csendestársi szerepben történő vagyonkezeléshez a következő előkészítési feladatokat kell ellátnia az alapnak:

A hatékony rendszer segíti a heti és havi riportok és elemzések alapos kiértékelését, az időszaki minősítéseken alapuló stratégiai elemzés hatékony végrehajtását, biztosítja a vezetői szintű állandó kontrollt, és ezáltal a gyors reakcióképességet is, illetve lehetővé teszi a kiemelt ügyek azonosítását is.

Egy tőkealap számára minden egyes befektetése ugyanannyira fontos, és igyekszik egyenlő mennyiségű munkát belefektetni. Mivel az átlagos 4-7 éves befektetési időszak alatt számos újabb kihívás és megoldandó feladat merülhet fel valamennyi vállalat életében, a hatékony vagyonkezelés kulcsfontosságú szerepet kap. Az SZTA 2015 végéig helyezheti ki kis- és középvállalkozásokba a rendelkezésére álló uniós forrásokat, 2016-tól pedig ezen társaságoknál a vagyonkezelésre, valamint a sikeres exitek visszaforduló forrásainak kihelyezésére koncentrálhat. Addigra azonban a tervek szerint már közel 100 tagúra bővülhet cégportfóliója.