Széchenyi Tőkealap - Randiguruk vállalkozásoknak és befektetőknekA kockázatitőke-befektetők, köztük az SZTA látókörébe számos befektetési célpont szakértő tanácsadók közvetítésével kerül be. Ezek a cégek komoly energiát fektetnek abba, hogy saját kapcsolatrendszert építsenek fel a hazai vállalkozások körében, így az együttműködésük befektetőkkel, tőkealapokkal természetes és fontos eleme a lehetőségek legjobb kihasználásának. A tőkebevonásra készülő vállalkozások a befektetőkhöz közvetlenül is fordulhatnak, de a gyakorlati tapasztalatok alapján a tanácsadó fontos láncszem lehet, különösen a befektetési lehetőségek felmérésében.

Az üzleti világ ismerete nem feltétlenül hozza magával a kockázati tőke világának ismeretét: ahhoz, hogy egy vállalkozás megtalálhassa az igényeinek és mozgásterének legmegfelelőbb növekedési lehetőséget, gyakran speciális szakértők, üzleti tanácsadók segítségét veszi igénybe. Ma a vállalkozások a vissza nem térítendő támogatásokhoz, banki hiteligénylésekhez is olyan felkészült tanácsadót igyekeznek igénybe venni, aki időt és pénzt takarít meg számukra: nem meglepő, hogy az ehhez képest bonyolultabb, interaktívabb tőkebefektetés folyamatában is segítséget várnak.

Mivel a forrásbevonás különböző módjaival kevés vállalkozás vezetője van tisztában, a gyakorlatával pedig még kevesebben, természetes, hogy olyasvalakire van szükségük, aki magabiztosan mozog ezen a területen, és jól ismeri a szükséges lépéseket és folyamatokat. Ha egy vállalkozás – például szakmai kapcsolatrendszeréből származó javaslat alapján – úgy dönt, szakértő tanácsadót keres, a legjobb, ha előre tudja, mit várhat. Itt ugyanis nem csupán arról van szó, hogy a befektetőt kereső vállalatnak tőkére van szüksége; a kockázatitőke-befektetés mellé hosszú távú, kölcsönösen előnyös partneri viszony is jár. A közvetítő dolga az, hogy az egyéni és kölcsönös érdekek rendszerében eligazodva segítsen megtalálni a legjobb megoldást.

Mivel kell rendelkeznie a tanácsadónak, hogy megkönnyítse a befektetések előkészítését?

Egyrészt elengedhetetlen, hogy behatóan ismerje a piacot, és folyamatosan frissítse ismereteit a magyar vállalkozások számára elérhető finanszírozási lehetőségekről. Másrészt megfelelő tudással és gyakorlattal kell rendelkeznie az adott vállalkozás számára leginkább testreszabott „forrásbevonási mix” kialakításában, vagyis a tőke, a garancia, a vissza nem térítendő pályázatok vagy éppen a banki forrásszerzés kombinálásában. A hatékony segítségnyújtás érdekében nem árt, ha jelentős tapasztalattal rendelkezik a tőkebefektetések előkészítésében, emellett olyan élő kapcsolatrendszer birtokában van, amely kiterjed a vállalkozások növekedését célzó legfontosabb magyar tőkepiaci szereplőkre és intézményekre. Ez azért fontos, mert egy-egy tőkebefektető más és más célcsoportot keres, így rengeteg időt meg lehet takarítani a megfelelő befektető felkeresésével. Fel tud mutatni olyan élő esettanulmányokat, amelyek megkönnyítik a legfontosabb döntések meghozatalát. Emellett pedig, ahogy említettük, mind a tárgyaló felek, mind a partnerség érdekeit figyelembe veszi és adott esetben segít ezeket összehangolni, hiszen minden fél érdeke, hogy tranzakcióval záródjon a folyamat.

A tanácsadó a megfelelő kockázatitőke-befektető cég megtalálása után is tud segítséget nyújtani a vállalatoknak. A feladata nem csupán annyiból áll, hogy felhívja a befektető figyelmét a vállalkozásra, és továbbítja a szükséges iratokat, hanem be is mutatja a forrásbevonást tervező vállalkozásnak a folyamat várható lépéseit. Segít az üzleti tervezésben, illetve a terv vonzóbbá alakításában a befektetők számára, és felkészíti a céget a befektetői átvilágításra. A különböző befektetők céljainak ismerete azért fontos, mert az eltér vállalati életciklusban eltérő üzleti tervek, hangsúlyok és elvárások élveznek prioritást, így nem mindegy, hogy egyfajta üzleti tervezést ismer a tanácsadó, vagy alkalmazkodni tud a különböző elvárásokhoz.

Elmondható tehát, hogy bár a tőkebefektetési tranzakció általában két fél között zajlik, egy harmadik, egyfajta „katalizátor” bevonása mindenki számára előnyökkel járhat. A vállalat külső segítséggel gyorsabban megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kockázatitőke-befektetőt, a befektető látókörébe pedig egy sor olyan, ígéretes hozammal kecsegtető célvállalat kerülhet, amelyre egy szakértő tanácsadó közbenjárása nélkül nem feltétlenül akadhatott volna rá.