filamania_dsc_0028Az ipari felhasználók egyre szélesebb köre alkalmazza a 3D nyomtatást munkája során, az elektronikai, gép- és autóipar mellett a kreatívipar vagy az orvostudomány is felfedezi magának a folyamatosan fejlődő technológiát. Ma már nem csupán a technológia alkalmazásáról kell döntenie egy cégnek, ugyanis különböző tulajdonságokkal bíró alapanyagok közül választhatja ki a számára leginkább megfelelőt. A hazai piacon az egyik legizgalmasabb, 3D nyomtatással foglalkozó vállalkozás, a miskolci Filamania Kft. is a vásárlói elvárások alapján fejlesztette ki legújabb nyomtató alapanyagait.

A 3D nyomtatás már nemcsak otthoni használatban népszerű, a technológiát már számos vállalat alkalmazza a műanyagipar, a gépgyártás és az autóipar területén, de olyan iparágakban is egyre fontosabb szerephez jut, mint a fogászat, az orvostudomány, a divatipar, az építőipar, a bútoripar vagy az űrkutatás. A legkülönfélébb igények kiszolgálására fókuszál az észak-magyarországi Filamania Kft., amely a 3D nyomtatáshoz szükséges különleges kompozit anyagokat fejleszt.

A cég Think3D projektje már 2014-ben felhívta magára a figyelmet, ekkor ugyanis a Design Terminál Budapest 3D Printing Days nevű rendezvényén a magyarok közti legjobbként a nemzetközi mezőny második helyezettje lett.

Az akkor még induló vállalkozás a kockázatitőke-bevonás mellett döntött, a befektetők közül az SZTA ajánlatát fogadta el. Így lehetővé vált a műanyag tintaként alkalmazható filamentek gyártásának beindítása, a kapacitás növelését segítő gyártósor, valamint a labor kialakításához szükséges eszközök beszerzése. A cég speciális kompozit anyagai azon túl, hogy ipari környezetben is felhasználhatók, vezetik az elektromosságot, hő- és tűzállók, remek az ütés- és kopásálló képességük, valamint visszaverik a fényt. A filamentek nagyon fontos előnye továbbá, hogy környezetbarát anyagokból állnak és újrahasznosíthatóak.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A vállalkozás sikeresen betört a piacra, majd fejlesztéseinek és növekedésének köszönhetően további újdonságokkal tudott előrukkolni. Ez hatalmas előnyt jelenthet a versenytársakkal szemben, hiszen a 3D nyomtatásban is folyamatosan jelennek meg új technológiák, új alapanyagok vagy éppen új nyomtatási eljárások. Emellett az új iparágak és új szereplők különféle igényeire is érdemes reagálni. A Filamania Kft. a legfrissebb tendenciákat figyelembe véve fejlesztette ki a Philament Technical nyomtatószálakat. Ezek kiküszöbölik az egyébként népszerű és elterjedt PLA (polylastic acid) alapanyag hiányosságait (törékeny, alacsony a hő- és elektromos vezetőképessége, ráadásul viszonylag alacsony hőmérsékleten olvad).

A különböző Philament Technical termékek elsősorban az elektronikai ipar, az autóipar képviselői, az építészek, a modellezők és a tervezők munkáját könnyítik meg. A Philament Model szállal nyomtatott tárgyak a modellezéshez különösen ideálisak, az anyag igény szerint vágható, reszelhető és akár festhető is. A Philament Heat Resistant – ahogy arra már a neve is utal – a megszokottnál jóval magasabb hőtűrő képességgel rendelkezik, akár 135 fokon is megtartja alakját. A Philament ESD nyomtatószálakkal nyomtatott tárgyak pedig nem töltődnek fel elektrosztatikusan, ami nagy előnyt jelenthet az elektronikai iparban.

A cég termékei Magyarországon nagyon népszerűek, ma már számos, eltérő igényekkel rendelkező, különböző iparágban tevékenykedő nagyvállalat használja. A sikernek köszönhetően a vállalkozás a bővülő termékportfólió fejlesztése mellett a piaci terjeszkedésnek is egyre nagyobb figyelmet tud szentelni. Adottságainak és a piaci igényeknek köszönhetően a külföldi, elsősorban nyugat-európai fogyasztók felé nyitást is tervezi.

PhilamentHeatResistant