HealthA kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység a gazdasági válság után újabb lendületet kapott, amely többek között az egészségügyi szektor fejlődését is évek óta egyre nagyobb mértékben élénkíti. Ma már egyre több olyan kis- és középvállalkozás tudja megvetni a lábát a piacon, amely innovatív és hatékony megoldást tud nyújtani a szektorban tapasztalható problémákra. A vállalkozásfejlesztésben rejlő lehetőségekre természetesen az innovatív, növekedésre képes vállalkozásokat kereső tőkebefektetők is lecsapnak, a biotechnológia az IT-szektor mellett globális szinten már a leggyakoribb célpiacuknak számít.

A fejlődés Magyarországon is tetten érhető, sokat elmond az ágazatban rejlő potenciálról, hogy a legnagyobb hazai cégportfólióval rendelkező SZTA befektetéseinek mintegy ötöde az egészségügyi és biotechnológiai szektorban tevékenykedik. A fém- és gépipar vagy a dizájn- és divatipar mellett az Alap kiemelt iparágai közé tartozik, immáron 2,5 milliárd forint értékű kockázati tőkével támogatta a szektor fejlődését. A fém- és gépipari portfólióhoz hasonlóan az egészségügyi cégportfólió eddigi eredményeit is megvizsgáltuk, amelyek alapján elmondhatjuk, hogy a vállalkozások nagyon jó úton járnak a hosszú távon is fenntartható, sikeres működés felé.

Az SZTA eddig 17 hazai kis- és középvállalkozásba fektetett be, közös jellemzőjük, hogy valamennyien innovációs tevékenységet végeznek. A portfólióba elsősorban kórházi, gyógyszeripari és biotechnológiai technológiával foglalkozó cégek, valamint innovatív magánklinikák tartoznak, amelyek a prevenciótól kezdve a diagnosztikán és a terápiás megoldásokon keresztül az utókezelésig számos területen nyújtanak egyedi megoldásokat. Valamennyi cég folyamatosan beruház, emellett pedig önálló innovációs, fejlesztési tevékenységet is folytat, ami a betegellátás minőségének javításán túl a hazai egészségipar versenyképességét is erősíteni tudja.

A vállalkozások a tőkebefektetések és az Alap szakmai támogatása révén évről évre egyre nagyobb mértékben tudják növelni árbevételüket, eredményességüket és foglalkoztatottsági szintjüket. 2015-ben a szektorban működő portfóliótársaságok kétharmadánál egyértelműen javult az eredményesség, közel 60 százalékuknál nőtt az árbevétel, és több mint 90 százalékuk növelte vagy megtartotta foglalkoztatottjainak számát az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A tavalyi eredmények javulásának mértéke jelentősen erősödött a korábbi évekhez képest, ami többek között annak is köszönhető, hogy az SZTA egészségügyi befektetéseinek több mint háromnegyede 2014-től datálódik, így már egyre nagyobb mértékben érzékelhetők a hatások. Mivel a vállalkozások többsége az elmúlt egy-két évben került a portfólióba, az Alap a jelentősebb eredményekre és a stabil növekedés pálya elérésére később számít.

A legizgalmasabb befektetésekről és fejlesztésekről folyamatosan beszámolunk a blogon. Érdemes megemlíteni például az OrthoSera Dental emberi szövetekhez teljes körűen alkalmazkodni képes csontszövet termékét, a BoneAlbumint, az AppCellTech biológiai anyagok nyomáskezelésére alkalmas berendezését, az MDQuest daganatos és gyulladásos betegségek diagnosztizálására használt, speciális kontrolling eszközét vagy a sikeres exit révén már saját erőforrásokból működő Med-Scop hazánkban egyedülálló, népegészségügyi célokat szolgáló, komplex szűrőprogramok kivitelezésére alkalmas mobil szűrőállomását.