Széchenyi Tőkealap - bútoripari projektEgy befektető számára egy-egy számokkal, szaktudással és kapcsolatrendszerrel stabilan alátámasztott potenciális sikertörténet mindig jó kiindulópont, de egyáltalán nem minden. A 2004-es párizsi bútorkiállításon szakmai díjat nyert, itthon és külföldön is népszerű termékeket tervező és gyártó Platán Bútor Kft. az utóbbi években a nehézségek ellenére sem csak a csodára várt. Hagyományos iparágban működő magyar kisvállalkozásként már a válság kezdetén felismerte: ahhoz, hogy növekedési lehetőségeit kihasználhassa, mérsékelje költségeit és később akár befektetőket is vonzzon, meg kell alapoznia az átlátható, hatékony és professzionális működést. Ehhez önként, önerőből hozzá is látott, és ez a hozzáállás vevők, partnerek, befektetők szempontjából egyaránt komoly hozzáadott értéknek bizonyult. A következő szintre lépés lehetőségét a cég számára Széchenyi Tőkealap 30 millió forintos ázsiós tőkeemeléssel megvalósuló befektetése biztosítja.

Van egy kisvállalkozás Sopronban, amely kizárólag prémium kategóriájú, egyedi tervezésű és sorozatgyártásban készült bútorokat kínál, és 2001 óta működik. Mindössze három évvel alapítása után, 2004-ben a párizsi bútorkiállításon komoly szakmai elismerésben részesült; az elmúlt években pedig a régióban ritkaságnak számító minőségének és a szakmai felkészültségének köszönhetően stabil ügyfélkört épített ki Sopron környékén, Budapesten, majd az országhatárt átlépve Svájcban, Németországban és Ausztriában is. Egyik oldalról a válság, a másikról pedig a folyamatosan növekvő számú megrendelés egyértelművé tette: a Platán Bútor túlnőtt eddigi keretein, így komoly hatékonyság-növekedési és bővülési potenciálját előbb-utóbb csak friss tőke bevonásával lesz képes kihasználni.

Első lépésként azonban a cég 2008-tól kezdődően a vállalatirányításban és a mindennapi működésben már maga mögött hagyta a tipikus – azaz sok szempontból esetleges – hazai családi kisvállalkozási kereteket. A cég irányítója professzionális cégvezetést, minden területen, úgy a logisztikában, mint a pénzügyekben szervezett működést, pontos szabályozást és fegyelmet alakított ki. Ezzel a kiszámíthatatlan tényezők miatti csúszások megszűntek, és végeredményben mintegy 30-40 százaléknyi termelőkapacitás szabadult fel. 2009-ben a Platán Bútor tulajdonosai elkötelezték magukat az átfogó gazdálkodási szemléletváltás mellett: pénzügyi átvilágítást hajtottak végre, átvizsgálták és hatékonysági szempontból újragondolták szerződéseiket, csökkentették a kiadásokat és az online jelenlét lehetőségeit is kihasználva új üzleti modelljükkel fenntartható működést értek el. Végül, 2012-ben a korábbi 250 négyzetméteres telephelyet egy közel 600 négyzetméteres üzemcsarnokra és raktárhelyiségre cserélték. A vállalkozás ekkor négy fővel bővült, így 2012-ben már nyolc alkalmazottat és három tanulót foglalkoztatott.

A kihívásokra válaszul önerőből elért hatékonyságnövekedés jelentős kapacitást szabadított fel, de a további bővülés, és a sokkal több megrendelés pontos, költséghatékony teljesítése ezen a ponton már külön beruházást igényelt. Az SZTA 30 millió forintos tőkeemelése révén megvalósulhat a géppark korszerűsítése, az optimális készletgazdálkodáshoz szükséges informatikai háttér kialakítása és a minőségi szakembergárda két éven belüli 25 fősre bővítése. Ezzel az új gyártókapacitást, a hosszú távú ausztriai partnerségeket, és a megrendelések növekedésének ütemét figyelembe véve a cég árbevételét 2013-ra akár meg is duplázhatja.

A Platán Bútor termékeit közben egyre többen megismerték és megkedvelték Magyarországon és Nyugat-Európában. Az elegáns sorozatbútorok, az egyedi elképzelések alapján gyártott jugendstil, ónémet és minimal stílusú bútorok, valamint a legkülönfélébb épület-asztalosipari termékek – lépcsők, korlátok, ajtók, falburkolatok, galériák – a kereslethez igazodva egyre gyakrabban készülnek a hagyományostól eltérő, a bútorgyártásban ritkábban előforduló anyagokból, például körtefából vagy fekete diófából. A bútorokhoz használt ritka tömörfa anyagok, felületkezelők kiemelkedő minőségűek és a legszigorúbb hazai, német, svájci és osztrák előírásoknak egyaránt megfelelnek. A minőségi bútorgyártásban külön előny, ha a kínálat túlmutat a hagyományos termékeken, így sikerre számíthat a cég legújabb, piaci bevezetés előtt álló innovatív fejlesztése is, a legmodernebb technológiával fából készült fürdőkád.

Mindezeket figyelembe véve, a Platán Bútor több szempontból is példaértékű befektetői esettanulmány: a hazai családi kisvállalkozásként indult cég szorgalommal, szaktudással és kiváló tervezéssel nemzetközi elismerést szerzett, a válság kihívásaira válaszul professzionális keretek közé terelte tevékenységét, önerőből megtette az első lépéseket a további bővülés felé, végül a növekedés következő szintjére lépés finanszírozására sikeres tőkebevonást hajtott végre.