75_milliardAz SZTA öt év alatt összesen 75 milliárd forint értékben vizsgálta meg olyan kis- és középvállalkozások tőkeigényét, amelyek reális növekedési célokkal keresték meg a Tőkealapot. Ebbe az összegbe tehát nem tartoznak azok a megkeresések, amelyek teljesíthetetlen tervekre építettek, vagy amelyek esetében a tevékenység nem volt finanszírozható az Alap által kezelt uniós forrásokból. Az összeg több mint ötszöröse az SZTA által eddig kezelt tőkeforrásnak, ami arról árulkodik, hogy a magyar vállalkozások a jelenleginél jóval több kockázati tőkét tudnának és lennének hajlandóak bevonni.

Az SZTA-t megkereső 650 valós növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásból összesen több mint 90 esetben született pozitív döntés, tehát kb. minden hetedik cég kapott tőkeinjekciót 30 és 270 millió forint közötti értékben. Az átlagos tőkeigény 115 millió forint volt, az összeg közelít az SZTA 140 millió forintos átlagos befektetési értékéhez.

A vállalkozások jellemzően új vagy meglévő termék, illetve szolgáltatás fejlesztéséhez, a termelés volumenének növekedését célzó eszköz- és alapanyag-beruházásokhoz, valamint piaci terjeszkedéshez kívánják igénybe venni az SZTA tőkeforrását. Az elbírálásnál minden esetben fontos szempont, hogy a tőkeforrás felhasználása támogassa a cég hosszú távú növekedését, illetve stabil működését.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az SZTA az ország különböző pontjain működő számos vállalkozás vezetőivel tárgyalt esetleges befektetésről, végül több mint 90 esetben találta érdemesnek a cég növekedésének tőkefinanszírozását. A befektetésről szóló végső döntést minden esetben megelőzte a cég pénzügyi és jogi átvilágítása, korábbi működésének és a menedzsment tagok alkalmasságának vizsgálata, valamint az üzleti terv megvalósíthatóságának felmérése.

Az első befektetési időszak lezárása előtt az SZTA-nak még számos ígéretes projekttervről kellett döntenie, a forráskeret kimerülése miatt azonban végül nem mindegyiket tudta támogatni. 2017-től azonban újabb forrásokhoz jut az Alapkezelő, így esélyt szeretne adni valamennyi olyan növekedni képes társaságnak, amely megfelel a tőkeprogram feltételeinek, így azoknak is, akiket az utóbbi időben már nem tudott forrással segíteni a növekedésben.
Az elmúlt öt év tapasztalatai és tőkepiaci visszajelzései nagymértékben segítik a második befektetési időszak tőkekihelyezési döntéseit. Az SZTA számos iparág folyamataira nyert rálátást, a portfóliócégek működését akadályozó különféle problémák kezelésében, megoldásában vállalt aktív szerepet, a tömeges vagyonkezelést támogató rendszereket és folyamatokat dolgozott ki, valamint a befektetések előkészítését és megvalósítását segítő, megbízható partnerekből álló hálózatot épített fel. Mindez megfelelő alapot biztosít ahhoz, hogy az Alap eredményesen és hatékonyan megvalósítsa tervét: százas nagyságrendben újabb kis- és középvállalkozások számára biztosítani a hosszú távú növekedést.