PrintHa megnézzük a hazai tőkepiac utóbbi éveinek statisztikáit, jól látszik, hogy a Széchenyi Tőkealap messze a legaktívabb szereplő, és ez nem volt másképp 2015-ben sem. A tavalyi összegzés óta az Alap újabb 25 hazai kis- és középvállalkozásba fektetett be. Ezek között voltak induló vállalatok és több mint egy évtizedes működés mellett növekvő cégek, amelyek a legkülönfélébb iparágakban kívánnak újabb eredményeket elérni kockázati tőke segítségével. Ezen befektetések között szemezgettünk, hogy bemutassuk az SZTA cégportfóliójának színességét, üzleti partnereinek potenciálját, innovatív megoldásait.

Tartózkodnánk attól, hogy bármilyen sorrendet felállítsunk közöttük. Ahogy korábban is írtuk, „az SZTA-nál is rendkívül fontos, hogy egytől egyig minden portfóliócég tudja és érezze, hogy a tőkealap törődik vele, megbecsüli, és fontosnak tartja a vállalat céljainak teljesítését”. Az alábbi cégeket elsősorban azért válogattuk be év végi felsorolásunkba, mert nemzetközi szinten is újszerű termékkel jelentek meg a piacon, jelentősebb összegű kockázati tőkét vontak be, vagy mert bejelentésükkor kiemelkedő érdeklődésre tartottak számot. Az SZTA befektetéseiről, illetve a portfóliócégek sikereiről a blogon a „befektetési projektek” címke alatt lehet még többet olvasni.

OrthoSera Dental – Magyar biotech startup egyedülálló fejlesztésű csontimplantátuma

Az SZTA kiemelt területként kezeli az egészségügyet, illetve a biotechnológiát, immáron 14 befektetést számlál ezen a területen. A legutóbbi befektetés e területen az OrthoSera Dental, amely rendkívül izgalmas fejlesztéssel jelenik meg mind a magyar, mind a nemzetközi fogászati és szájsebészeti piacon. A BoneAlbumin csont-allograft különlegessége, hogy a szintetikus csontpótlókkal, az állati eredetű xenograftokkal vagy a fogászatban kevésbé elterjedt humán eredetű csontgraftokkal ellentétben képes alkalmazkodni az emberi szövetekhez, és fokozatosan átvenni azok funkcióját, így a többi technológia árkategóriájában, a kezelési költségek csökkentése mellett lehet jelentősen hosszabb távú eredményeket elérni. A cég az SZTA-tól összesen 180 millió forintot vont be, amely elsősorban a hazai és nemzetközi piacépítést finanszírozza. A termék hiánypótló jellegének és a térségben kiemelkedő jelentőségű fogászati turizmusnak köszönhetően a biotech startup kedvező adottságokkal kezdi meg kitűzött céljai teljesítését.

Schäfer-Oesterle Kft. – Prémium autómárkák elsőszámú beszállítója

Az autóiparban meghatározó pozícióval rendelkező német cég hazai leányvállalata egy 1 millió eurós bonyhádi fejlesztés finanszírozása végett fordult a Széchenyi Tőkealaphoz, és összesen 223 millió forintot vont be az Alaptól. Az összegnek köszönhetően komoly bővítések valósulnak meg a bonyhádi ipari parkban, a német cég fontos szerepet szán a térség termelésének. 2015-től a cég már nem csak gyártja, de helyben is szereli össze a luxus gépjárművek számára gyártott kisszériás manufakturális termékeket, többek között bőrbevonatú alkatrészeket, kalaptartókat, konzolokat, karokat, belső ajtóburkolatokat. A befektetésnek köszönhetően A tervek szerint a társaság 2016 végéig összesen több mint 100 új munkahelyet hoz létre.

Hargamon Kft. – Innovatív biztonságtechnikai rendszer kerékpárokra

Az SZTA még év elején fektetett 98 millió forintot az M2M (Machine-to-Machine) alapú lopásmegelőző és sport tracker eszközt fejlesztő Hargamon Kft.-be, októberben pedig meg is kezdődött a Velotrack nevű termék sorozatgyártása. A GPS-alapú mozgásérzékelőhöz a csapat egy mobilalkalmazást is fejlesztett, amelynek segítségével a kerékpár-tulajdonosok kényelmesen lezárhatják, illetve nyomon követhetik a biciklit, ráadásul a megtett útról statisztikákat is lehet készíteni. A befektetésről szóló bejegyzésünk az év leglátogatottabbja volt, ami a hazai kerékpáros társadalom bővülését elnézve nem is annyira meglepő.

AXS Motionsystem Kft. – Motion capture technológia, amit Hollywood is megirigyelne

A cég saját fejlesztésű, egyedülálló szenzorruha továbbfejlesztésére vont be 60 millió forint értékű kockázati tőkét a Széchenyi Tőkealaptól. Az eszköz A termék több szempontból is túlmutat a hasonló technológiákon, ugyanis az eszköz ipari körülmények között képes a kifejtett erőhatásokra, környezeti hatásokra és életfunkciókra vonatkozó pontos ergonómiai méréseket végezni, akár a munkafolyamat közben is. Az elsősorban a filmgyártás, a sport-fitnesz és az orvosi távfelügyelet területein használt szenzoros felszerelésekhez képest számos előnnyel rendelkezik: kül- és beltéren, mágneses környezetben és bármekkora területen használható, valós időben a teljes csontozatról képes adatokat szolgáltatni, ráadásul a pontossága is 100 százalékos. Az újszerű termék akár nemzetközi szinten is komoly sikereket érhet el.

DeltaRegister – Online megoldás hosszú sorban állások helyett

Az induló vállalat egy jelenleg még nem létező, ám széles körben igénybe vehető szolgáltatással indult el az elektronikus szolgáltatásnyújtás területén, ezzel hosszú sorban állásokat megspórolva mind magánszemélyek, mind cégek számára. A változásbejelentő.hu ugyanis egy helyen elintézhető, ún. egykapus online megoldást biztosít közműátírás és költözéssel vagy névváltozással összefüggő adatváltozások bejelentésére. A cég már közel 100 közüzemi szolgáltatóval való ügyintézést tesz lehetővé, és a szolgáltatói kör folyamatosan bővül.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]