Milyen lesz az ipar jövője? Hogyan kell elképzelni egy digitalizált gyárat? Min kell változtatniuk az ipari cégeknek, hogy üzemeik, gyártósoraik versenyképesek maradjanak? Az Ipar 4.0 mint új fogalom megjelenése nagyon sok kérdést vet fel a magyar vállalkozások előtt is, ám nem kell attól tartaniuk, hogy ezek megválaszolatlanul maradnak. A korszerűsödni kívánó ipari cégek képzésének, negyedik forradalomba való bevonódásának egyik fontos lába lesz a hamarosan elinduló Ipar 4.0 Mintagyár projekt. E programot mutatjuk most be kicsit bővebben.

A változó ipari trendek és igények lépéskényszerbe helyezik a beszállító cégeket, amelyeknek viszonylag rövid idejük lesz arra, hogy modernizálják termelési és logisztikai folyamataikat. A változások beindításához szükséges tőke előteremtésében egyrészt a szeptemberben elindult, 8 milliárd forint tőkekeretből működő Irinyi Tőkealap fog nagy segítséget jelenteni számos ipari kkv-nak, másrészt európai uniós forrásokból számos további pályázat és kombinált hiteltermék is rendelkezésükre áll. A szükséges források megszerzése mellett azonban – ahogy arra a PwC kutatása is rámutat – a vállalkozások számára a digitális kultúra, tapasztalat és képzés hiánya is kihívást jelent.

A tőke csak az első – és persze kihagyhatatlan – lépés, a cégeknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy milyen átalakítások, beruházások szükségesek a sikeres változtatások végrehajtásához. Nemrég egy bejegyzésben bemutattuk az Ipar 4.0-ra való felkészülés legfontosabb lépéseit, de kézzelfoghatóbb segítséget jelent a vállalkozásoknak, ha közelebbről is megismerkednek a digitalizált gyárak működésével, élőben látják a legmodernebb termelési folyamatokat. Ebben hivatott támogatást nyújtani a kkv-knak a 2018 elején induló Ipar 4.0 Mintagyár projekt. Az Ipar 4.0 Mintagyár projekt az NGM által kiírt, „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” elnevezésű GINOP-pályázat keretében valósul meg. A mintegy 2,35 milliárd forint keretösszegű projektet az IFKA (Iparfejlesztési Közalapítvány) és az IVSZ (Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége) részvételével létrejött konzorcium valósíthatja meg.

Az NGM és a konzorcium egy sajtótájékoztató keretében árult el többet a várhatóan 2019 decemberéig tartó programról. A projekt során Ipar 4.0 mintagyárak, valamint egy Ipar 4.0 Technológiai Központ fog létrejönni, amely segíteni fogja a hazai kkv-kat termelési rendszereik modernizálásában. A projekt szemléletformáló kampánnyal fog indulni, amely során a cégekkel megismerteti az Ipar 4.0 módszerek és technológiák előnyeit, a Modern Gyárak Éjszakáján pedig a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és a jelenlegi munkavállalókat kívánja elérni.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A projekt célja, hogy Magyarország lemaradó régióiban a mintagyárak és szakértők segítségével minél több kkv ismerhesse meg az Ipar 4.0 módszereit és eszközeit, ezzel is javítva versenyképességüket. Számos cég részt vehet majd a konzorcium által szervezett 3-5 napos konzultáción vagy ún. Tudástranszferen is, amelyen számításaik szerint körülbelül 400 kkv vesz majd részt. A legkomolyabb elköteleződést mutató 50 cég egy 10-20 napos, részletes Ipar 4.0 tervezést magában foglaló fejlesztés részese lehet, amelynek végén megszerezheti a konzorcium által kiadott Ipar 4.0 minősítést, valamint a cégre szabott fejlesztési tervet kaphat. Igény pedig már most mutatkozik a programra. „A konzorcium előzetes felmérései alapján nagy a nyitottság a vállalkozások részéről a program felé: a válaszadó kkv-k kétharmada, ezen belül a középvállalatok 87 százaléka készül fejlesztésre; és a nyilatkozók több mint felét érdekelné egy »Ipar 4.0-val kapcsolatos ingyenes képzés, technológiai bemutató vagy referencialátogatáson való részvétel«. Ráadásul a középvállalatok jó informatikai alapokkal rendelkeznek: főbb vállalatirányítási folyamataik döntő részéhez már az 50 főnél többet foglalkoztató kkv-k jelentős hányada szoftveres támogatást vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy megvannak az alapjai az ipari digitalizációnak” – áll a konzorcium sajtóközleményében.

Modern Gyárak Éjszakája

A szervezők 2017 és 2018 őszén egy-egy egynapos program keretében a mindenki számára lehetővé teszik az Ipar 4.0 megoldások megtekintését a rendezvényhez csatlakozó modern gyárakban. A Modern Gyárak Éjszakáján a látogatók megismerhetik az Ipar 4.0 főbb elemeit, például a modern, automatizált és digitalizált ipari termelést, a smart factorykat vagy a CPPS rendszereket (Cyber-Physical Production System). Az idei rendezvény időpontja: 2017. november 17. (péntek) 16:00-22:00. Az eseményről, illetve a teljes projektről további információk az ipar4.hu weboldalon érhetők el.

A téma 2017. november 8-án, a Danubius Hotel Heliában tartott manufacture IT-n is terítékre kerül, ahol a szervezők (Bitport és a TechMonitor) az érintett gyártóvállalatok felső vezetőit, műszaki vezetőit, üzemvezetőit, termelésirányítóit, informatikai vezetőit, minőségbiztosítási vezetőit, logisztikai vezetőit, kutatásfejlesztési vezetőit, IT-biztonsági vezetőit várják. A programról, az előadókról, illetve a jelentkezési lehetőségről bővebb információk itt találhatók.