Cool_tokebefektetesA közép-dunántúli régió egyik kiemelkedő fémipari gyártó cége úgy döntött, bővülését egy projektcég alapításával valósítja meg, amihez kockázati tőke formájában külső forrást igényelt. A cég mögött álló fémipari és hűtéstechnológiai fejlesztési tapasztalattal, szakmai háttérrel és az elkötelezett tulajdonosok szakmai felkészültségével egy dinamikusan fejlődő, innovatív gyártó és fejlesztő társaság kibontakozására nyílik lehetőség a közép-dunántúli régióban.

Mivel foglalkozik az anyacég?

A BHA Kft. a közép-dunántúli régió egyik kiemelkedő fémipari gyártó cége, egyedi fémszerkezetek gyártásával, ipari hűtőgépek előállításával, hűtőházak építésével, ipari hűtőberendezések helyszíni szerelésével, csarnokok gépészeti berendezésének gyártásával foglalkozik, valamint a hűtő- és klímatechnikához szervizszolgáltatást, karbantartást végez. A bővüléssel tevékenységét diverzifikálni tudja, és a partnerek tőkebevonásával rendszeren belül tarthatja a megtermelt eredményt, illetve megvalósíthatja saját hűtőbútor-családját.

Mivel foglalkozik az induló vállalkozás?

A tervek szerint a BBS Cool Kft. részben az anyacég belföldi piacra gyártandó fémipari termékeit készíti elő, illetve a külföldi piacra szükséges alapanyagvágást végzi, részben pedig egyéb piaci szereplők félkész alapanyag-ellátását biztosítja. A későbbiekben a saját fejlesztésű és gyártású, energiatakarékos rendszerű hűtőbútorokkal kívánják beindítani a hűtőtechnikai üzletágat. A megcélzott célcsoportot belföldi üzletláncok, valamint külföldi ügyfelek jelentik.

Miért érdemes a tevékenység egy részét projektcégbe kihelyezni?

A kihelyezés mellett három fontos érv is szól:

Milyen konstrukcióban fektet be tőkét az SZTA?

Az SZTA két ütemben összesen 210 millió forint értékű tőkét fektet be a BBS Cool Kft.-be, amellyel kisebbségi tulajdont szerez a cégben. Emellett a társbefektetők összesen további 48 millió forinttal emelik a cég tőkéjét, illetve további 49 millió forint értékű gépcsaládot és know-how-t apportálnak a cégbe.

Mire fogja használni a cég a befektetés összegét?

A befektetett összegekből a cég első körben a szükséges alapanyagokat szerzi be, illetve kialakítja a vágáskapacitást. Ezzel létrehoz egy olyan magas műszaki színvonalú tervező- és gyártóbázist, amellyel biztosítja a fenntartható működést. Második körben pedig beszerez egy fiber lézervágó berendezést, amely lehetővé teszi a saját fejlesztésű aggregátor és hűtőbútor gyártását. A hosszú távú tervek között szerepel a saját gyártású termék piaci lehetőségeinek minél szélesebb kiaknázása. A projektcég két éven belül összesen 11 új munkahely teremtését biztosítja.