Sikeresen kiszállt a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a nyíregyházi SYSX informatikai cégből, amely 2016 januárjában 210 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a tőkealap forrásaiból. A vállalat az acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát növelő rendszer fejlesztésével foglalkozik.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2012-ben 84 millió forintot fektetett a GÉMTECH Kft.-be, amely tevékenységi körébe tartozik az acélszerkezet gyártás, erőműtechnikai berendezések gyártása, nagyméretű acélszerkezetek forgácsoló megmunkálása. A vállalat a tőkebefektetés eredményeként jelentős mértékű növekedésnek indult, árbevétele és üzleti eredménye megtöbbszöröződött a befektetési időszak alatt. Így 2015-ben, a tervek szerinti időpontban a cég visszavásárolta az SZTA üzletrészét.

A cég később létrehozott egy spin-off vállalatot, a SYSX-et, melynek tevékenysége eltért a GÉMTECH Kft. üzleti profiljától. Az SZTA a GÉMTECH által biztosított stabil pénzügyi háttérnek, a professzionális szakemberekből álló csapatnak, illetve a korábbi, pozitív tapasztalatoknak köszönhetően 210 millió forintos tőkebefektetéssel támogatta a vállalkozást.

A SYSX elsősorban Nagy Péter tulajdonában lévő GÉMTECH Kft. által kifejlesztett Gémtech Energia Megtakarító és Munkaidő Optimalizáló Rendszer (GEMMOR) fejlesztésével és piacra vitelével foglalkozó vállalat. Az adatgyűjtő, tároló, kiértékelő és közbeavatkozó GEMMOR lehetővé teszi a technológiai vezetők és termelésirányítók számára, hogy pontos információkhoz jussanak a hegesztési munkafolyamatokról. A rendszer ugyanis a munkavégzés során méri és egy számítógépes hálózat segítségével egy szerveren tárolja a hegesztés paramétereit. Szoftverének segítségével valós időben, illetve akár utólag is meg lehet tekinteni és értékelni lehet a paramétereket.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A technológia alkalmazása nem csak a hegesztés magas minőségét biztosítja, hanem az utómunkák mennyiségének csökkenésével, az ezzel járó energiamegtakarítással jelentős hatékonyságnövelést is jelent. A termék iránt – amelynek fejlesztése folyamatos – igazán jelentős a piaci igény, különösen azon hegesztési műveletek esetében, amelyek extrém terhelésnek vagy időjárási körülményeknek vannak kitéve. A cég ideiglenes oltalommal rendelkezik szabadalmi bejegyzés tekintetében.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2011 óta igyekszik tevékenységével a hagyományos iparágakban tevékenykedő, de innovatív, növekedésre képes vállalkozások működését támogatni. A tőkeinjekció, valamint stratégiai szintű tanácsadás révén egyes vállalkozások növekedése mellett a kkv-szektor fellendülését is elősegíthetik a befektetések, ösztönözve ezzel a gazdasági növekedést.

A fémipari sikersztoriról ebben a korábbi blogbejegyzésünkben írtunk bővebben.