Széchenyi Tőkealap - Kockázati tőke a magyar egészségügy fejlesztéséértInnovatív fejlesztéssorozatba vágott egy, az egészségügyi szektorban tevékenykedő, több mint tíz éves múlttal rendelkező magyar cég, amellyel segíthet megőrizni a magyar lakosság egészségét, javíthatja az egészségügyi állapotát, illetve megelőzheti a betegségeket. A Med-Scop Hungary Kft. egy komplett diagnosztikai eszközparkkal rendelkező mobil szűrőállomás felszerelését és üzemeltetését, illetve egyedi egészségügyi szoftverek és technológia fejlesztését tervezi. Az országos szinten pozitív hatást gyakorló fejlesztések költségét a vállalat a Széchenyi Tőkealap két ütemben végrehajtott, 220 millió forintos tőkeemelése révén tudja fedezni.

Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes kritikus betegségek egyre gyakoribb előfordulása megmutatta, hogy az egészségügynek a jövőben folyamatosan egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. A Med-Scop Hungary Kft. éppen ezt a gazdasági és társadalmi célt támogatja: fejlesztéseik hozzájárulnak a lakosságot kiemelten érintő betegségek megelőzéséhez, továbbá ahhoz, hogy a magyar állampolgárok életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerjék saját egészségi állapotuk alakulását és időben felismerhessék a megelőzés fontosságát. Nem utolsó szempont azonban a beteg és orvos közti kapcsolatok javítása, illetve az egészségvédelem több dimenziós megismertetése sem.

Mivel foglalkozik a cég, és milyen a piaci helyzete?

A kaposvári Med-Scop Hungary Kft. anyacége – a Vatner Kft. – a magyarországi egészségipar területén végez komplex anyag és alkatrész ellátással kombinált átalánydíjas orvos-technológiai üzemeltetést (intergált szerviz menedzsment), valamint intézmények infrastruktúrájának műszaki üzemeltetését (facility management) a piac két vezető szereplőjének egyikeként. Az újonnan indított vállalkozás az anyagcég főprofiltól eltérő, saját fejlesztéseit veszi át, önálló egységbe szervezve azok kezelését.

Milyen megállapodást kötött a cég az SZTA-val?

A Széchenyi Tőkealap összesen 220 millió forintot fektet be két ütemben a vállalkozásba. Első lépésként 120 millió, majd 2014-ben 100 millió forintos tőkebefektetéssel segíti az üzleti tervek megvalósítását, egyharmados tulajdonrészt szerezve ezzel a vállalkozásban. Az SZTA olyan együttműködő partnert lát a Med-Scop Hungary Kft.-ben, amely egy speciális területen, de széles intézményi körben már bizonyította eredményességét, emellett pedig önálló fejlesztéseket is magáénak tudhat. Így a Tőkealap úgy döntött, hogy tulajdonrészt vásárol idén elindított új befektetési konstrukciója szerint, amely a kiválás vagy jogutódlás révén létrejött vállalatok megerősítésére koncentrál. Az Alap beszállása a társaság finanszírozási igényeinek megfelelő léptékű befektetéssel történik.

Milyen fejlesztésekhez volt szükség tőkeemelésre?

A cég több célt is kitűzött maga elé, amelyet a tőkebevonás útján tud teljesíteni. Az első ütemben két fontosabb fejlesztési irányt határoztak meg a cég vezetői: egyrészt egy mobil CT-berendezéssel is felszerelt szűrőbusz üzembe állítása és működtetése, másrészt két, a magyar egészségügy javítását elősegítő szoftver továbbfejlesztése.

A cégcsoport hátteréből adódóan a leánycég mind a megfelelő szakemberekkel, mind a technológia tudással rendelkezik ahhoz, hogy egy, az országban egyedülálló, a legkorszerűbb CT, audiológiai-, szemészeti munkaállomással és mobil ultrahang berendezéssel felszerelt mobil szűrőközpontot alakítson ki és üzemeltessen. A szűrőbusz kapacitását egyrészt a régió egészségügyi intézményei köthetik le, másrészt az ország bármely pontján alkalmas prevenciós szűrőprogramok lebonyolítására – a vállalati vagy a magán-egészségügyi szféra szereplőivel együttműködve.

Mik a cég további tervei a tőkeemelés után?

Az SZTA-val kötött megállapodás további fejlesztési tervekre is kiterjed. A Med-Scop Hungary két web alapú – egy humánbeteg diagnosztikai és döntéstámogató rendszer, illetve egy webes állatorvosi anatómiai képtár – rendszer továbbfejlesztését végzi el a következő év során a tőkebevonás segítségével. A két szoftvert – a Humeda-t és a Vetfusion-t – a jövőben elsősorban belföldi majd a későbbiekben nemzetközi piacon tervezik értékesíteni.