Eddig azt gondoltuk, hogy a kontinens hátrányára szolgál, hogy nincs olyan világraszóló, kialakult kockázati tőkeközpontja (hub-ja), mint az Egyesült Államokban a Szilícium-völgy. Lehet azonban, hogy ez éppen Európa előnyére válik. Az öreg kontinensen ugyanis számos sturt-up hub működik: Amszterdam, London, Párizs, Stockholm és Zürich egyaránt a technológiai fejlődés újabb hullámait lovagolja meg, a fintechtől a mesterséges intelligencián át a biotechig és a robotikáig mindennel kísérletezik. Az európai kockázati tőke-szektor globális szinten erőteljes versenyelőnyre tett szert. A Szellemi Tulajdonjog Világszervezete Svájcot, Svédországot és az Egyesült Királyságot jegyzi a világ leginkább innovatív országaiként, a rangsor első tíz helyezettje között nyolc európai ország szerepel.

Az európai részvénypiacok egyre nyitottabbak az olyan vállalatok részvénykibocsátásai iránt, amelyek mögött kockázati tőke áll. A kontinens kockázati tőke által támogatott vállalatai növekvő érdeklődést váltanak ki a globális vállalati felvásárlások terén is. Kína például egyre szívesebben vásárol európai technológiai vállalatokat.

Az európai kockázati tőkebefektetések melletti legfontosabb érv végső soron a megtérülés. A British Private Equity & Venture Capital Association közlése szerint az Egyesült Királyság tőketársaságai – melyek közül sok Európa-szerte befektet – 13 év után ismét megtérülési csúcsot könyvelhettek el 2016-ban.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Mindeközben az európai kockázati tőke-szektor legnagyobb szereplője, az Európai Befektetési Alap (European Investment Fund, EIF) 10 éves, annualizált megtérülése (IRRs) 5 százalék volt, öt éves megtérülése 9,5 százalék, míg hároméves megtérülése 12,2 százalék – ami nem csupán erőteljes növekedésre utal, de kiemelkedően jó hozamot is jelent a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben. Sőt, az EIF 30 legnagyobb alapja 2007 óta 27 százalékos nettó átlaghozamot termelt, világosan megmutatva, hogy jól irányzott befektetésekkel milyen eredményeket lehet elérni.

Akik nincsenek tisztában az európai lehetőségekkel, talán elsiklanak azok felett. A GP Bullhound technológiai tanácsadó és befektetési vállalat véleménye szerint
az európai technológiai cégek még mindig alulértékeltek az amerikaiakhoz képest. Ez az árazási szakadék azonban tartósan nem maradhat fent. A disztruptív iparágakban működő cégek
kimagaslóan nagy megtérüléssel kecsegtetik azt, aki nem kési le az európai vonatot.

Következik: Közép-Európa lemarad?