3évImmár három év telt el azóta, hogy létrejött a Széchenyi Tőkealap azzal a céllal, hogy megvalósítsa az Európai Uniós forrásokból finanszírozott magyarországi regionális kockázati tőkeprogram céljait a hazai kkv-k körében. Az EU-n belül magyar kezdeményezésre, Magyarországon indult el a program, amely a kkv-k tőkehelyzetének tömeges javítását és fejlődését kívánja előremozdítani. A 14 milliárd forint kihelyezhető összegből már több mint 4,6 milliárd talált gazdára, és e pár év alatt már az első sikeres exiteken is túl vagyunk.

Az induláskor egyetlen termékünk, a csekély összegű tőkebefektetés állt rendelkezésre, amely 60 millió forintos finanszírozást tett lehetővé a kkv-k számára. Tavaly ilyenkor, ugyancsak júniusban indítottuk el egyedi európai bizottsági engedélyünk birtokában a nagyobb léptékű társbefektetői termékeket is, amelyek már 220 millió forintos befektetést is lehetővé tesznek. Így a sikeresen működő cégek induló kisvállalkozásainak kezdeti finanszírozásával kiegészülve összesen már négy befektetési konstrukciónk a vállalatok rendelkezésére áll.

A kkv-körben megjelenő tőkeigényre pedig a legjobb bizonyíték, hogy három év alatt eddig összesen 40 befektetést hajtottunk végre a legkülönfélébb cégekben, Magyarország összes régiójában és ezzel a legtöbb befektetést hajtottuk végre ez idő alatt. Az egyes vállalatok történetét igyekeztünk ezen a blogon, egy-egy bejegyzés keretében bemutatni. Az egyik legelső megkeresésünk például egy prémium bútorokat gyártó vállalattól jött. Tudták, hogy nem szeretnének hitelt felvenni, az SZTA ajánlata pedig szimpatikus volt számukra. A tényleges befektetés előtt viszont még több feladaton és átalakításon át kellett esnie a cégnek, amelyhez támogatást nyújtottunk, hogy végül tavaly megvalósulhasson a tranzakció.

Épp néhány hete számolhattunk be büszkén az egészségügy területén tevékenykedő Med-Scop szűrőbuszának átadásáról, amelynek fejlesztéséhez jelentős mértékben hozzájárult az SZTA finanszírozása. De említhetnénk a Budapesten rendkívül népszerű perecező, a BITE Bakery új, frissen sült kolbászokra épülő új termékvonalát is, amellyel a cég jelentős lépéseket tett a további bővülés felé.

Ahogy az első bekezdésünkből is kiderül, az EU-s forrásokból még bőven van kihelyezhető pénzmennyiség, és bár folyamatosan egyszerre több vállalattal is tárgyalunk, továbbra is várjuk azon növekedési potenciállal rendelkező cégek jelentkezését, akik előnyös finanszírozási forrást keresnek.

Aki többet szeretne olvasni korábbi befektetéseinkről, a portfoliócégeink történetéről, annak ajánljuk a blogon a Befektetési projektek címkét vagy a következő linket: https://szta.hu/?tag=befektetesi-projektek

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]