Szlovákia az 1990-es évek elején éppen akkor kezdte meg átalakulását piacgazdasággá, amikor az internetes forradalom végigsöpört a világon. Akkor kezdett kiemelkedni az internetes szoftvercégek első hulláma, köztük olyan jól ismert technológiai cégek, mint az ESET is. Akkoriban senki nem hívta ezeket startupoknak. Maga a kifejezés is ismeretlen volt. Még csak nagyon szórványos együttműködés létezett az innovációs ökoszisztémát alkotó egyes elemek között.

„Ha tíz évvel ezelőtt megkérdezett volna egy átlagembertől az utcán, hogy mi fán terem a statup, fogalma se lett volna. Mára ez megváltozott, ahogy a vállalkozásokról alkotott kép is javult” – meséli Michaela Kršková, a szlovák Startup Awards társalapítója, a Neulogy Ventures befektetési menedzsere.

Sok időbe telt, amíg értelmes együttműködések kezdtek kialakulni, és az ökoszisztéma kezdett összeállni. Először néhány üzleti és innovációs központ ütötte fel a fejét, amelyek aztán inkubátor-szolgáltatásokat kezdtek nyújtani vállalkozó-aspiránsoknak.

 „Tíz évvel ezelőtt Szlovákiában szinte nem is létezett innovációs ökoszisztéma. Maroknyian voltunk, akik valami nagyot akartunk dobni, és neki is láttunk. Mélyvízbe dobtak bennünket, úgy kellett megtanulnunk úszni” – emlékezik nosztalgiával a kezdetekre Lucia Šicková, a Pixel Federation társ-alapítója. „A fiatalok előtt ma már sokkal több lehetőség áll, ami részben könnyebbé, részben nehezebbé teszi a dolgukat. Ők mintha bátrabbak is lennének. Néhány jó példa lelkesíti őket. Az olyan globális sikertörténetek, mint az ESET nevű cégé, elérhető közelbe hozták a siker lehetőségét. Nekünk legalábbis a Pixel Federationban fontos volt, hogy lássunk egy szlovák vállalatot, amely világszinten válik naggyá.”

A startupok és az innováció körüli mozgás csak a kétezres évek második felében, a 2010-es évek elején kezdett felerősödni. Akkor pedig elkötelezett innovátorok és befutott vállalkozók belevágtak olyan projektekbe, mint a Startup Weekend, vagy a Startup Awards. Azokban az időkben az első szlovákiai co-working helyek, a Connect és a SPOT elkezdték bevonzani az innovatív vállalkozókat, növekedésük felgyorsításához jelentős támogatást nyújtottak. Ezzel párhuzamosan szakosodott kockázati tőkealapok és elkötelezett angyal befektetők egyre aktívabbakká váltak.

Noha az utóbbi néhány év jelentős felzárkózást hozott, már az előtte eltelt két évtizedben is  olyan világszerte ismert márkák futottak be, mint az ESET,  a Sygic, a a Pixel Federation vagy az Innovatrics.

A startupok számára nélkülözhetetlen, hogy könnyedén hozzáférjenek a tőkeforrásokhoz, mert ez teszi lehetővé, hogy ötleteiket működőképes üzleti modellé alakítsák. Szlovákiában számos sikeres vállalkozás mögött eredetileg programozók álltak. Az évek során a befektethető tőke mennyisége számottevően növekedett, és így a professzionális befektetők egyre nagyobb részt vállalnak magukra a szlovák üzleti sikerekben.

Megváltozott a befektetési klíma is: aktívabbak lettek az angyal befektetők; új közeget teremtettek az inkubátor és akcelerátor programok, amit az első szakosodott kockázati tőketársaságok megjelenése követett.

2016-ban a Szlovákiában befektetett kockázati tőke összege 10 millió euróra rúgott, majd’ 1 millió euróval többre, mint a megelőző évben. Szlovákia a közép- és kelet-európai régióban 2016-ban harmadik helyre került a befektetett kockázati tőke mennyisége, és negyedik helyre a tőkebevonással élő cégek száma tekintetében.

 „Az ökoszisztémánkban bekövetkezett legkedvezőbb változás, hogy feltörekvő cégeink számára elkezdett támogató közegként működni” – mondja Matej Ftáčnik, VacuumLabs CXO-ja, a SPOT társ-alapítója. „Ma már befektetők, angyalok, akcelerátorok, co-working terek járulnak hozzá a startupok sikeréhez. A tőkéhez jutás feltételei is számottevően javultak. Végül, az elmúlt évtizedben rengeteg tudás halmozódott fel a startupoknál és támogatóiknál egyaránt. És ez nagy segítségére lehet Szlovákia új és növekvő vállalati számára. Ezzel együtt nehéz volna megmondani, hogy még mire lenne szükség a szlovák ökoszisztéma javításához, minthogy sok apró tényezőnek kell összeállnia ahhoz, hogy egy ilyen ökoszisztéma hatékonyan működjön, ahogy ez Londonban és Barcelonában összeállt egy innovációs ’hub’-bá.”

Noha a befektetési környezet jelentősen javult az elmúlt években, még mindig csak maroknyi professzionális befektetési cég van jelen az országban. Egy másik probléma, hogy Szlovákiában a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások még mindig alacsonyak. Noha a szakadék némileg zárult az elmúlt évek során, Szlovákia nemzeti jövedelmének még mindig csupán 1 százalékát költi K+F-re, miközben az európai uniós átlag 2 százalék. A közintézmények sokkal többet költenek, mint a magáncégek, miközben a külföldi befektetések, leginkább az EU strukturális alapjai gyakran kiegészítik az alacsony hazai költéseket.

Ezen felül a tudományos és technológiai területeken dolgozók aránya jelentősen csökkent. A K+F megfelelő finanszírozásának hiányosságai sok szlovák kutatót megfoszthatnak attól, hogy világszínvonalú tudományos eredményeket mutassanak fel. A megfelelő kutatói háttér és a magasan kvalifikált humán erőforrás hiánya hátráltathatja a kutatás-intenzív startup-ok kifejlődését az ökoszisztémában.

„Nagyon pozitív változás volt a Szlovák Tudományos Akadémia átalakítása mindenki által hozzáférhető kutatóhelyekké. Ez erősítheti a tudományos és az üzleti élet összekapcsolódását. Annak érdekében, hogy a kutatás-fejlesztés az ökoszisztéma hatékonyan működő részévé váljon, jól átgondolt stratégiákra, világos prioritásokra és stabil pénzügyi forrásokra van szükség” – mondja Petra Lipnická, a Neulogy elnöke.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az utóbbi években vita alakult ki arról, hogy a feltörekvő vállalatok milyen értéket képviselnek. A vita eredménye az lett, hogy sokan felismerték: néhány gyorsan fejlődő cég több növekedést generál és több munkahelyet hoz létre, mint a hagyományos kis- és középvállalkozások. Ezek a rapid növekedés produkáló cégek (Scale-up-ok) valóban termelékenyebbek és illeszkednek a nemzetköz piacokhoz, miközben magas minőségű és innovatív termékeket állítanak elő vagy ilyen szolgáltatásokat nyújtanak. Szlovákiában alig 253 cég, melyek az internetgazdasághoz kapcsolódtak, és rendkívül gyors növekedést mutattak, 2013-ban már a nemzeti össztermék 1 százalékát állították elő.

Még ha Közép- és Kelet-Európai régióban a befektethető tőke mennyisége alul is múlja Európa más területeit, a legígéretesebb vállalatoknak sikerült pénzt szerezniük. Amennyiben ezek a cégek nem találják meg a növekedésükhöz szükséges forrásokat Szlovákiában, maguk fogják azokat felkutatni valahol másutt a világban.

A Neulogy által összeállított toplista vállalatai összességében 40 millió eurónál is több tőkét vontak be működésükbe. Négy vállalat egyenként is több mint ötmillió eurónyi befektetést vonzott. A TOP15 vállalat tevékenysége nem szorítkozik kizárólag Szlovákiára. Képviseleti irodával, értékesítési csoportokkal, kutatókkal jelen vannak külföldön is. A TOP15 vállalatnak átlagosan 3 külföldi telephelye is van, mindenekelőtt Csehországban és az Egyesült Államokban.

 

A leggyorsabban növekvő cégek előnyei

Rendkívüli hozzáadott érték a helyi gazdaság számára

A legígéretesebben növekvő 15 szlovák cég több mint 23 millió euró árbevételre tett szert 2016-ban Szlovákiában. Éves növekedési ütemük meghaladta a 20 százalékot, a helyi gazdaság számára létrehozott új érték az elkövetkező években tovább fog növekedni. Összességében 850 szakembert foglalkoztatnak, zömében (85 százalékban) szlovákokat.

Határtalan növekedés és az ambíciók

Mind a TOP15 cég külföldre dolgozik, egyharmaduk pedig kilépett a globális piacra, melyek közül kiemelkedik az amerikai, a brit és a cseh. egy kivételével valamennyi TOP15 vállalatnak van külföldi érdekeltsége: külföldi képviseleti irodájuk vagy értékesítési csapatuk.

Ahol van akarat, ott kerül forrás is

A toplistába bekerült vállalatok kétharmada egyenként több mint 500 ezer euró tőkét vont már be, négy cég pedig napjainkig már több mint 5 millió euró befektetést szerzett. A befektetők nagy része kockázati tőketársaságok illetve befektetési angyalok.

A kül- és a belföldi befektetés egyaránt fontos

A leggyorsabban növekvő 15 szlovák cég nagyon vonzó befektetési célpont a külföldi befektetők számára – a toplistán szereplő vállalatok több mint kétharmada nemzetközi befektetőket is bevont. Egy kivételével valamennyi cégbe szlovák befektetők is bevásároltak, és négy cégbe kizárólag hazai befektetők invesztáltak.

A K+F befektetés a növekedésbe 

Egy kivételével az toplista valamennyi cége folyamatosan végez kutatás-fejlesztést. Költségeinek átlagosan több mint harmadát (37 százalékát) teszik ki a kutatáshoz és fejlesztéshez kapcsolódó kiadások. A cégek harmada szabadalmi oltalmat jegyzett be a termékére.

Előtérben a kutatási együttműködések

A toplistán szereplő vállalatok elsöprő többsége felismerte a más kutatási intézményekkel való együttműködésben rejlő értéket. A cégek 60 százaléka már részt vett itt közös kutatásban, további 27 százalékuk – bár eddig kimaradtak az ilyen együttműködésekből – szeretnének közös K+F tevékenységet.