Széchenyi Tőkealap - Tovább erősödik az egyik legjobb ipari parkunk - kulcsrakész ipari csarnokkal vonzott multit Debrecenbe a XangaDebrecen Ipari Parkja számos sikeres, magas árbevételű külföldi és hazai vállalkozásnak biztosít iparterületet. A park ipari infrastruktúráját és logisztikai egységeit létesítő és bérbeadó Xanga Investment & Development Group most olyan projekttel bővíti a park portfólióját, amely újszerű, kombinált támogatási rendszeren keresztül fejleszti Debrecen gazdaságát és munkaerőpiacát.

Milyen háttérrel rendelkezik a cégcsoport?

A cégcsoportot 2010-ben Európa 50 legdinamikusabban fejlődő vállalkozása közé sorolták, és nem véletlenül. Fő tevékenysége, hogy korszerű, nagy kapacitású közmű infrastruktúrával ellátott ipari területeket, üzemeket alakít ki, valamint az ipari területeken magas színvonalú technológiai transzfer fogadására alkalmas kulcsrakész ipari üzemeket és logisztikai egységeket létesít, melyeket hazai és külföldi cégeknek ad bérbe. A Xanga beruházásainak kiemelt helyszíne a cégcsoport által fejlesztett és üzemeltetett, 2009-ben az Év Ipari Parkja címet elnyert, mintegy 120 hektáros Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér. A cégcsoportnak és az általa kínált kiemelkedő infrastruktúrának köszönhetően több tucat külföldi vállalkozás kezdhette meg működését a kelet-magyarországi térségben, elsősorban Debrecenben.

Mit kell tudni a legújabb projektről?

A projektért a cégcsoport tagja, a Xanga Seria felelős. A fejlesztés keretén belül az Ipari Park több mint 4000 négyzetméter alapterületű ingatlanján egy csaknem 1800 négyzetméteres kulcsrakész, technológia fogadására alkalmas ipari csarnokot épített fel, amelyet a francia tulajdonú GRAVIC nyomdaipari vállalat vesz bérbe öt éves időtávra. A betelepülő cég hosszú távon mintegy 100 fő foglalkoztatását tűzte ki célul, ami 59 új munkahelyet jelent.

Mitől egyedi a projekt finanszírozása?

A cégcsoport ezen projektje azért is emelkedik ki a többi közül, mert többrétű támogatási rendszerben valósul meg. A több mint 230 millió forintos teljes projektköltséget a cégcsoport magántőkéje mellett egyrészt pályázat útján, az Új Széchenyi Terv Észak-Alföld Operatív Program keretén belül elnyert mintegy 104 millió forint fedezi, másrészt a Széchenyi Tőkealapnak köszönhetően további, uniós forrásból származó 40 millió forint tőke és 60 millió tagsági kölcsön segíti. A beruházás fennmaradó tőkeszükségletét a Xanga Group biztosítja. A beruházás tehát vegyes finanszírozású, azaz a rendelkezésre álló lehetőségeket kihasználva kifejezetten a projekt igényeire szabott alapot biztosít a fejlesztéshez – ez kockázati és tőkeszerkezeti szempontból egyaránt előnyös, legyen szó pályázati támogatás és kockázatitőke-befektetés párosításáról, esetleg hitel és tőke, vagy éppen uniós fejlesztési forrás és privát tőkéstársi befektetés kombinációjáról.

Melyek a projekt legfőbb előnyei?

Az ipari park meglévő előnyeire és a bérlők igényeinek ismeretére építve korszerű kulcsrakész üzemcsarnokkal közvetlen működőtőke-befektetést vonzott a térségbe, és ezáltal:

Mi biztosítja a projekt sikerességét?

A telephely bérlője a 45 éves múlttal és tapasztalattal rendelkező francia Gravic Europe cégcsoport magyarországi tagja, a Gravic Hungary Kft. A cég elsősorban különféle ragasztós címkék gyártásával foglalkozik, amellyel számos szektorban, például az informatika, telekommunikáció, autógyártás, egészségügy vagy a kozmetikai ipar piacán is jelen vannak. A cég egy sor, Debrecenben és vonzáskörzetében működő, a fent említett iparágakban tevékenykedő vállalkozást tud kiszolgálni, biztosítva a bérlő folyamatosan megtérülő működését, illetve a Gravic Hungary és a Xanga Seria Kft. között létrejövő hosszú távú üzleti kapcsolat fenntartását.